Vairums cilvēku neatbalsta nāvessoda atjaunošanu Latvijā

© AFP/Scanpix

Arvien vairāk cilvēku neatbalsta nāvessoda atjaunošanu Latvijā, liecina pētījumu aģentūras SKDS veiktās aptaujas dati.

Šogad februārī veiktajā aptaujā iedzīvotājiem tika lūgts izteikt attieksmi pret apgalvojumu, vai Latvijā būtu jāatjauno nāvessods kā augstākais soda mērs.

Vairākums jeb 58,3% iedzīvotāju tam nepiekrita - 23,5% aptaujāto šādam apgalvojumam drīzāk nepiekrita, savukārt vēl aptuveni trešdaļa (34,8%) respondentu tam nepiekrita pilnībā.

Salīdzinot ar 2017.gada aptaujas rezultātiem, šogad šādu viedokli pārstāvošu iedzīvotāju īpatsvars būtiski pieaudzis, no 44,5% pieaugot līdz 58,3%.

Pretēju viedokli šogad izteica ceturtdaļa (25,9%) iedzīvotāju. Tam, ka Latvijā būtu jāatjauno nāvessods, drīzāk piekrīt 15,9% iedzīvotāju, savukārt katrs desmitais Latvijas iedzīvotājs tam piekrīt pilnībā.

Šogad fiksētais rezultāts ir par 8,4 procentpunktiem mazāks nekā pirms gada.

Vēl 15,8% iedzīvotāju nespēja sniegt konkrētu viedokli šajā jautājumā.

Eiropā nāvessoda pilnīgu atcelšanu veicināja Eiropas cilvēka tiesību un pamatbrīvību aizsardzības konvencijas 13.protokols par nāves soda pilnīgu atcelšanu. Latvija to ratificējusi 2012.gada janvārī, un tas stājās spēkā 2012.gada 1.maijā. Latvija ir ratificējusi arī citus starptautiskos aktus, kas nosaka nāvessoda atcelšanu. Jau kopš 1996.gada Latvijā noteikts nāvessoda moratorijs un nevienam tiesājamajam nāves sods netiek piespriests un izpildīts.

Svarīgākais