Politiķi uzsver progresīvās nodokļu sistēmas nepieciešamību

Vakar notikušajā Brīvības un solidaritātes fonda un Eiropas progresīvā izpētes fonda forumā par progresīvā nodokļu sistēmu eksperti un politiķi atzina, ka ir iespējams būvēt sabiedrības modeli, kurā līdzās pastāvēt spēj gan progresīvi nodokļi, gan ilgtspējīga ekonomikas attīstība, biznesa portālu "Nozare.lv" informēja foruma rīkotāji.

Konferences laikā lielākā daļa Latvijas, kā arī Igaunijas un Eiropas ekspertu uzrunās pieminēja nevienlīdzību, kas valda Latvijas sabiedrībā, un norādīja uz nepieciešamību to mazināt, lai nepieaugtu nabadzība un attīstītos valsts ekonomika.

Latvijas tirdzniecības un rūpniecības kameras valdes loceklis Daniels Pavļuts pauda, lai progresīvā nodokļu sistēma būtu efektīva, cilvēkiem ir nepieciešama ticība, ka viņu samaksātie nodokļi tiks atbilstoši un efektīvi izlietoti.

Savukārt Brīvības un solidaritātes fonda vadītājs Atis Lejiņš apgalvoja, ka progresīvais nodoklis var tikt izmantots kā līdzeklis sabiedrības noslāņošanās samazināšanai, uzņēmējdarbības veicināšanai un valsts ieņēmumu palielināšanai.

"Progresīvais nodoklis bieži vien nav garants ekonomikas stabilitātei, taču tas ir solidārāks un godīgāks nodokļu veids nekā proporcionālais vai pat regresīvais, pie kura spītīgi esam turējušies šeit Latvijā," uzsvēra Lejiņš.

Diskusiju laikā Sabiedrības citai politikai vadītājs Aigars Štokenbergs, Pilsoniskās savienības (PS) priekšsēdētājs Ģirts Valdis Kristovskis, politisko partiju apvienības "Saskaņas centrs" deputāts Igors Pimenovs un Latvijas Sociāldemokrātiskās strādnieku partijas priekšsēdētājs Jānis Dinevičs, kā arī citi politiķi un eksperti izteica atbalstošu viedokli par progresivitātes nepieciešamību Latvijas nodokļu sistēmā.

Kristovskis atzina, ka Latvijas nodokļi kopumā ir netaisnīgi. Viņš stāstīja, ka PS ir pētījusi un atzinusi progresivitātes nepieciešamību virknē nodokļu.

Savukārt Dinevičs atgādināja partijas ilggadējo nostāju šajā jautājumā, kā arī prezentēja jau aprēķinus progresīvās nodokļu sistēmas ieviešanai.

Kā ziņots, 28.maijā Rīgā notika Eiropas progresīvās izpētes fonda un Brīvības un solidaritātes fonda (BSF) rīkots forums par progresīvo nodokļu sistēmu, biznesa portālu "Nozare.lv" informē BSF pārstāve Lelde Kaunese.

Kaunese stāsta, ka progresīvā nodokļu sistēma Latvijā kopš Padomju Savienības sabrukuma valdošajā elitē ir tikusi uztverta kā komunismu vai sociālismu raksturojoša iezīme. Turpretī lielākajā daļā Eiropas Savienības valstu tirgus ekonomikas ietvaros darbojas tieši progresīvā nodokļu sistēma.

Forumu atklāja BSF priekšsēdētājs Atis Lejiņš. Ar prezentācijām forumā uzstājās bijušais Parīzes universitātes profesors un pašreizējais Eiropas Parlamenta deputāts Liems Hoangs Ngocs, Igaunijas Finanšu ministra padomnieks no 2007.gada līdz 2009.gadam Reins Jārvelils, ekonomists Jānis Ošlejs, Rīgas Stradiņa universitātes politikas katedras lektors Jānis Bērziņš, Ekonomikas ministrijas valsts sekretārs Juris Pūce, Saeimas deputāts Aigars Štokenbergs (SCP) un Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras valdes loceklis Daniels Pavļuts.

Latvijā

Šonedēļ tika izziņots mazskaitlīgs gājiens no Saeimas uz Ministru kabinetu, lai protestētu pret pensiju plānu izmaiņām. Jautājums, vai akcijas jēga bija vērsta uz to, lai nākotnē piešķiramās pensijas būtu nevis lielākas, bet gan mazākas, vai tomēr Vecrīgā TV kameru priekšā notika domubiedru vingrināšanās politiskajās aktivitātēs, vai ar gājiena palīdzību tika aizstāvētas kredītiestāžu biznesa intereses?

Svarīgākais