Ceturtdiena, 2.maijs

redeem Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

arrow_right_alt Latvijā

Ceļš pretim sapnim

LABESTĪBAS diena aicina mūs palīdzēt četriem bērniem, kuriem ir nepieciešama ārstēšana vai rehabilitācija, bet tas nozīmē arī lielākas iespējas šiem bērniem piepildīt arī kādu sapni.

Deviņpadsmit gadu vecās Annas sapnis ir staigāt bez palīglīdzekļiem un izveidot pašai savu animācijas filmiņu. Šajos gados Labestības dienās palīdzēts jau 135 bērniem.

Deviņpadsmit gadu vecās rīdzinieces Annas Kennes lielākais sapnis ir staigāt patstāvīgi bez kruķu palīdzības un izveidot pašai savu animācijas filmiņu. Nelieliem, tomēr stingriem soļiem meitene iet savam sapnim pretim, taču viņai tāpat kā daudziem citiem bērniem ir nepieciešams sabiedrības atbalsts. Labestības diena šopavasar aicina palīdzēt četriem bērniem, kuriem ir nepieciešama ārstēšana vai rehabilitācija.

Labestības diena, ko jau ceturto gadu organizē ziedot.lv, LNT un Swedbank, ir kļuvusi par simbolu cilvēku sirsnībai un iejūtībai. Tā norit jau ceturto gadu, un šo gadu laikā palīdzēts jau 135 bērniem.

Sapnis staigāt

Annas dienaskārtība ir saplānota gandrīz pa minūtēm – skola, animācijas studija, vingrošana, peldēšana un jāšanas nodarbības. Varbūt kāds teiks, ka tas ir pārāk saspringts dienas grafiks meitenei, kura pārvietojas ar kruķiem, bet Annas mamma Ilze sirsnīgi saka: "Ja Anna to visu un jau no bērnības nedarītu, tad viņa nebūtu tāda, kāda ir tagad!" Viņa mācās Rīgas Purvciema amatu skolā interjera dizainu, pēc skolas darbojas animācijas studijā, bet neatņemama meitenes dzīves sastāvdaļa ir dažādas rehabilitācijas nodarbības, jo viņas pašas un ģimenes lielākā vēlēšanās ir, lai Anna staigātu patstāvīgi.

Ilze Kenne stāsta, ka tā bijusi dzemdību trauma – Annai izveidojās asins izplūdums galvas pieres un deniņu daļā, kas noteica tālāko diagnozi: smadzeņu bojājums, bērna cerebrālā trieka, spastiskā tetraparēze. Daudziem diemžēl šāda diagnoze nozīmē nespēju staigāt, runāt, rakstīt, bet Anna daudzu gadu regulāras rehabilitācijas rezultātā var pārvietoties pati. "Annai ir laimējies, jo bojājums smadzenēs nebija tik liels un tas netraucēja intelektuālo attīstību," stāsta Ilze. Tomēr, lai meita staigātu un runātu, vecākiem bija jāizdara milzu darbs. Tagad ārsti saka: mēs varam palīdzēt, bet lielākais darbs jāizdara Annai pašai. Un viņa arī dara. Regulāra peldēšana un jāšanas sports ir nostiprinājis organismu, lai varētu domāt par tādu operāciju, kas koriģētu muskuļus. "Muskulatūra ir savilkta, neļauj ceļiem iztaisnoties, lai varētu pilnīgi patstāvīgi staigāt," skaidro Ilze.

Sapnis veidot animāciju

Annas karstākā vēlēšanās ir ne tikai patstāvīgi pārvietoties, bet nākotnē kļūt par pazīstamu animācijas filmu speciālisti. Viņa zīmē jau no agras bērnības, bet tieši animācija ieinteresējusi multfilmu, piemēram, pokemonu, iespaidā. "Taču es arī zīmēju zvērus, kluso dabu," stāsta Anna, rādot zīmējumu ar vārnu. Reizi nedēļā viņa apmeklē animācijas nodarbības tehniskās jaunrades namā Annas2. Meitene atklāj, ka viņai ir ideja par pašas veidotu animācijas filmiņu, turklāt ne tikai ideja, bet jau uzrakstīts projekts un sagataves. "Esam pabeiguši krāsot fonus, atliek tikai animēt," skaidro Anna, rādot filmas kadrējumus, "tā būtu filma par pusaudžu problēmām, līdz šim ir bijušas līdzīgas, bet nevienam nav ienācis prātā, kā patiesībā jūtas pusaudzis. Tajā būtu arī salauztās sirds stāsts..." Anna atklāj, ka tas ir, piemēram, tad, kad divas meitenes draudzējas no bērnības, bet viņas izaug, vienai parādās draugs, un otra draudzene paliek ēnā, viņa glābiņu meklē izklaidēs vai alkoholā. Anna vēlas atklāt pusaudžu sarežģīto jūtu pasauli.

Būt veseliem

Šāgada labestības akcijā ziedot.lv aicina palīdzēt Annai, lai savāktu nepieciešamo naudu operācijai Minhenē, kur meitene jau ir bijusi konsultēties un kur veicot abu kāju divu muskuļu korekciju ar laproskopijas metodi, viņa varētu pārvietoties patstāvīgi.

Atbalsts jauna dzirdes aparāta iegādei nepieciešams Lanai (1,5 gadi), lai viņa varētu dzirdēt un mācīto runāt. Rolandam (3 gadi) nepieciešama acu operācija Sanktpēterburgā, jo viņš piedzima pavisam maziņš, nepilnu kilogramu, tāpēc diagnoze – neiznēsāta bērna anēmija – nozīmē, ka viņš nestaigā un nerāpo un viņam ir smagas redzes problēmas. Vladislavam (5 gadi) ir bērnu cerebrālā trieka, un viņam nepieciešama rehabilitācija Starptautiskajā rehabilitācijas klīnikā Truskavecā.

***

Labestības dienas akcijas

- Šogad Labestības dienā palīdzēsim bērniem, kuriem iedzimtu slimību vai traģisku nelaimes gadījumu dēļ ir nepieciešama sarežģīta ārstniecība un rehabilitācija.

- Lai Lana (1,5 gadi) dzirdētu, Rolands (3 gadi) redzētu, Anna (19 gadu) staigātu un Vladislavs (5 gadi) dzīvotu, ir vajadzīgi 33 646,34 lati.

- 2007. gadā labdarības akcijā saziedoti 141 000 latu un palīdzība sniegta 29 bērniem

- 2008. gadā – 185 369 lati un palīdzība sniegta 45 bērniem

- 2009. gadā – 284 577 lati un palīdzība sniegta 61 bērnam

Avots: ziedot.lv