Žirinovskis prognozē, ka pēc vēlēšanām Latvijā tiks pārskatīti jautājumi par nepilsoņiem

© Scanpix/Reuters

"Rudenī pēc vēlēšanām nāks pie varas kāda demokrātiska partija, kas pārskatīs nepilsoņu jautājumu un krievu valodas statusu Latvijā," tā šodien Rīgā notikušajā preses konferencē situāciju Latvijā pēc 10.Saeimas vēlēšanām pravietoja Krievijas Liberāldemokrātiskās partijas līderis Vladimirs Žirnovskis.

Viņš žurnālistiem pauda gandarījumu par to, ka Latvijā attīstās demokrātija. Apliecinājums tam esot Nila Ušakova ievēlēšana par Rīgas mēru.

Kā atzina Žirinovskis, viņu kaitinājuši paziņojumi lidmašīnā latviešu un angļu valodā un tas, ka krieviski informācija tikusi sniegta pēdējām kārtām. "Kam adresēti jūsu paziņojumi angļu valodā, ja lidmašīnā lidoja tikai krievi un latvieši?" jautāja Žirinovskis.

Arī viesnīcā viņu esot sagaidījis sveiciens angļu valodā, kas Krievijas Liberāldemokrātiskās partijas līderim arī nepatika.

"Ar Latviju Krievijai konfliktu nav. Vajag turpināt uzlabot attiecības," teica Žirinovskis. Viņaprāt, nepilsoņu problēma, kas Eiropā ir tikai divās valstīs - Igaunijā un Latvijā -, ar laiku izzudīs pati.

Krievijas Liberāldemokrātiskās partijas līderis žurnālistiem pauda sarūgtinājumu, ka pensionārs, kara veterāns Vasīlijs Kononovs ir padarīts par kara noziedznieku. Žirinovskis teica, ka pats būtu gatavs Latvijas vietā samaksāt Eiropas Cilvēktiesību tiesā pirmajā instancē piespriestos 30 000 eiro par labu Kononovam. Jau ziņots, ka tiesas Lielajā palātā lietā "Kononovs pret Latviju" Latvija uzvarēja.

Savukārt Latvijas Valsts prezidentam Valdim Zatleram Žirinovskis gatavojas lūgt, lai viņš dod darbu kādreizējam klasesbiedram Sergejam Nikolajevičam, kurš gan esot pensionārs, bet vēl labprāt strādātu.

Žirinovskis arī apgalvoja, ka savulaik ir sniedzis materiālu palīdzību bijušajam Latvijas Kompartijas līderim Alfrēdam Rubikam, kad viņam klājies grūti, bet nekādu pateicību, "kā jau no komunista", neesot sagaidījis. Žirinovkis arī apvaicājās žurnālistiem, vai Rubiks vēl ir dzīvs, un bija pārsteigts, kad viņam pateica, ka Rubiks tagad ir Eiropas Parlamenta deputāts.

Latvijas un Krievijas sarežģītās attiecības nesenajā pagātnē Žirinovskis skaidroja ar to, ka pēc Latvijas neatkarības atgūšanas "Amerika te atsūtīja ASV latviešus, kas neieredzēja krievus". Tagad Latvijai no Krievijas puses nekas nedraudot, ja vien netiks darīts pāri Krievijas pilsoņiem un visiem krievvalodīgajiem, teica politiķis.

Uz jautājumu, ko Žirinovskis plāno apskatīt Rīgā, viņš atbildēja, ka visu jau simts reizes ir redzējis. Pirmo reizi viņš uz Latviju atbraucis 1969.gadā, 1971.gadā šurp devies kāzu ceļojumā, bijis Viļņā un Rīgā 1991.gada puča laikā.

Žirinovskis kritiski izteicās par Latvijas ieguvumiem no dalības Eiropas Savienībā, par to liecinot daudzie aizbraucēji, "jo no laba jau prom nebrauktu".

Eiropas Savienībā pret jaunajām dalībvalstīm izturoties kā pēdējā dienesta gada karavīri pret jauniesauktajiem, kuriem liek tīrīt savus zābakus, vērtēja Krievijas politiķis. Pēc viņa teiktā, pirmā valsts, kas varētu izstāties no Eiropas Savienības, ir Vācija.

Žirinovskis arī stingri paziņoja, ka Krievijai nevajadzētu barot bijušās PSRS republikas Baltkrieviju, Ukrainu, Kirgizstānu, kuras vēlējušās būt neatkarīgas valstis, bet tagad "klauvēja pie Kremļa vārtiem, lai izlūgtos zupas bļodiņu".

Kā ziņots, Žirinovskis Latvijā ieradies, lai piedalītos NATO Parlamentārajā asamblejā.

Svarīgākais