Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Latvijā

Ufo dzīvnieku aizstāvju iebildes pret jauno kaušanas kārtību sauc par liekulību

© Kristaps Kuhaļskis, f64

Mūziķis, šovu vadītājs un politiķis Kaspars Upacieris jeb Ufo ir nācis klajā ar atklāto vēstuli, izsakot savu nožēlu par nodibinājuma "Dzīvnieku draugu fonds" rīkoto akciju "pret cietsirdīgu lauksaimniecības dzīvnieku kaušanas metožu ieviešanu Latvijā, kā arī prettiesisku un nedemokrātisku likumdošanas procesu''.

"Man ir neērti par manu kolēģu un amata brāļu bērnišķīgi emocionālo liekulību. Vai pēc šīs akcijas viņi savas ādas kurpes nomainīs uz dermantīna čībām? Vai savus mājdzīvniekus - kaķus un suņus, baros ar veģetāru barību, neindēs dzīvnieku parazītus un restorānos neēdīs sulīgu steiku? Vai kāds no viņiem, vispār, ir kādreiz bijis latviešu cūku bērēs vai redzējis kā nogalina lopus kautuvēs līdz šim?

Šī likuma pieņemšanai ir svarīga nozīme visas nozares saglābšanai Latvijā - tās ir daudzas darba vietas un reāli cilvēki, kuri šodien var vai nevar izdzīvot. Tas nav tikai vienas kautuves pastāvēšanas jautājums, bet gan daudzas, daudzas zemnieku saimniecības, kuriem būtu iespēja audzēt liellopus un garantēta to realizācija, un tam nav nekāda sakara ar dzīvnieku upurēšanu vai reliģiskiem rituāliem, kā to tendenciozi pasniedz Dzīvnieku draugu fonds.

Kādēļ likums tiek virzīts steidzamības kārtā? Kamēr mēs Latviskā apcerībā filozofēsim par to cik tas būtu labi, vai slikti, šo nišu mums atņems kaimiņi un tad mēs varēsim turpināt filozofēt par to, kā būtu, ja būtu, jo lopkopības nozari būsim paši iznīcinājuši," vēstulē raksta K. Upacieris.

Kā nra.lv jau ziņoja Zemkopības ministrija izstrādājusi grozījumus Ministru kabineta noteikumos, kuros paredzēts, kā notiks kaušana, lai dzīvnieki neciestu sāpes un ciešanas, - pēc grieziena kaklā dzīvnieks tiks uzreiz apdullināts. Turklāt tiks noteiktas speciālas prasības dzīvnieku kaušanai atbilstoši reliģisko kopienu tradicionālajām kaušanas metodēm - kaušanu veiks tikai šim mērķim atzītā kautuvē, šādi kaus tikai liellopus un aitas, kautuve būs atbilstoši aprīkota ar iekārtām dzīvnieka fiksēšanai, izmantos īpašus nažus, kautuves personāls būs apmācīts šādai kaušanai, tiks nodrošināta pilnvarota veterinārārsta uzraudzība un reliģiskās autoritātes uzraudzība procesa laikā. Gaļas marķējumā jābūt norādei, ka dzīvnieki kauti saskaņā ar reliģisko kopienu tradicionālajām gaļas ieguves metodēm.

Tiesa, dzīvnieku aizstāvji asi izsakās "pret" šādas kārtības ieviešanu, norādot, ka tā ir nežēlīga apiešanās ar dzīvniekiem.

Grozījumus Dzīvnieku aizsardzības likumā Saeima skatīs rīt, 17.septembrī, steidzamības kārtā.