NATO viesi sāk ieņemt Rīgu

© f64

Sākusies NATO Parlamentārās asamblejas (PA) Rīgas sesija, kas ilgs līdz 1. jūnijam. Asambleja ne tikai pulcēs ievērojamu skaitu ārvalstu prominenču, bet arī radīs neizbēgamus sastrēgumus. Vērienīgo pasākumu savās interesēs nekavējas izmantot arī Rīgas dome – PA norises vietā Ķīpsalas izstāžu centrā izstādīti divi stendi: viens veltīts Rīgai kā Eiropas kultūras galvaspilsētai 2014. gadā, otrs – Rīgas Tūrisma attīstības biroja aktivitātēm.

Neapšaubāmi viens no svarīgākajiem jautājumiem būs NATO jaunās stratēģiskās koncepcijas izstrāde, taču tiks apspriestas arī ar militāro jomu šķietami nesaistītas jomas. Piemēram, militārā, ekonomiskā un enerģētiskā drošība, ar to saistītie riski, krīzes ietekme uz ekonomisko un militāro drošību un citi jautājumi. Sesijas dalībnieki diskutēs arī par NATO un Krievijas attiecībām, NATO un Eiropas Savienības sadarbības stiprināšanu, drošības situāciju Afganistānā. Šīs sesijas laikā plānots izvirzīt NATO PA prezidenta amata kandidātus, jo pašreizējā prezidenta pienākumu pildīšanas termiņš beidzas šā gada rudenī. Sesijas centrālais notikums 1. jūnijā būs NATO PA plenārsēde, kurā ar uzrunām plānojušas uzstāties vairākas augsta līmeņa amatpersonas: NATO PA prezidents, ASV kongresmenis Džons Teners un alianses ģenerālsekretārs Anderss Fogs Rasmusens.

Rīgā ieradīsies ap 700 dalībnieku – NATO PA dalībvalstu un asociēto valstu parlamentārieši no 28 organizācijas dalībvalstīm un 13 alianses asociētajām valstīm, viņus pavadošās personas, novērotāji, eksperti un žurnālisti. Izdevumus segšot paši parlamentārieši. Šajā sesijā piedalīsies arī Afganistānas parlamenta pārstāvji.

Iedzīvotāji, līdz 1. jūnijam zvanot pa Saeimas informatīvo tālruni 67087321, varēs uzzināt aktuālo informāciju par sesijas norisi, kā arī par satiksmes ierobežojumiem, robežkontroli un citiem jautājumiem.