Atkārtoti prasa no amata atbrīvot "Rīgas satiksmes" vadītāju Bemhenu

Partijas "Pilsoniskā savienība" (PS) frakcija vērsusies pie Rīgas mēra Nila Ušakova (SC) ar lūgumu no amata atbrīvot "Rīgas satiksmes" valdes priekšsēdētāju Leonu Bemhenu.

Atklātā vēstulē Ušakovam PS frakcija atgādina, ka Bemhena atbilstību ieņemamajam amatam lūgts izvērtēt vairākas reizes, tomēr mēra nostāja līdz šim ir bijusi nemainīga - Bemhena nopelni esot tik lieli, ka viņam jāpaliek amatā par spīti visam, kas ir noticis un notiek viņa vadītajā pašvaldības uzņēmumā.

"Atklātie un ciniskie meli, ar kuriem saskārāmies sarunas laikā ar Bemhenu 24.maijā, mūs pārliecināja par to, ka šis cilvēks tomēr nedrīkst vadīt uzņēmumu, no kura darba atkarīgas cilvēku dzīvības," norāda PS.

PS vērš uzmanību uz to, ka pēdējā laikā uzņēmums "Rīgas satiksme" neesot spējis nodrošināt iekšējo kontroli, efektīvu darbību, nav spējis novērst apdraudējumu sabiedriskā transporta lietotāju veselībai un dzīvībai, par ko liecinot gan negadījums ar bērniem, kas smagi cieta, izšļācoties ugunsdzēšamā aparāta saturam autobusā, gan konflikti ar biļešu kontrolieriem, gan autobusa avārija, kura notika tādēļ, ka vadītājs bija alkohola reibumā, un kurā gāja bojā pasažieri.

"Rīgas satiksme" interesi par negadījumu ar trīs gadus vecajiem dvīņiem, turklāt formālu, esot izrādījusi tikai pēc PS frakcijas deputātes Antras Saknes vēstules Satiksmes departamentam un "Rīgas satiksmei", un tas noticis jau desmit dienas pēc negadījuma. Jautājums par "Rīgas satiksmes" atbildību un kompensāciju cietušo bērnu vecākiem joprojām netiekot risināts, kaut gan cietušo bērnu vecāku advokāts iesniegumu par materiālo kompensāciju esot iesniedzis jau 25.aprīlī, informē PS.

"Savos iesniegumos centāmies pievērst Jūsu uzmanību arī pašvaldības uzņēmuma ciniskajai attieksmei pret iedzīvotājiem zilo viedkaršu jautājumā, kuras kādu laiku vienkārši nebija nopērkamas, un tiem iedzīvotājiem, kuriem pienācās atlaides braukšanai sabiedriskajā transportā, nācās pirkt pilnas cenas biļeti," teikts atklātajā vēstulē Ušakovam.

PS norāda, ka par "Rīgas satiksmes" neprofesionālo vadības stilu liecinot arī Valsts kontroles atzinums, ka, ieviešot e-talonu, Rīga iztērējusi miljonu latu vairāk, nekā bija nepieciešams. Tāpat arī PS brīdinājusi, ka šobrīd neesot skaidrs, kāda ir Bemhena loma korupcijas skandālā saistībā ar "Daimler" autobusu iegādi. Frakcija atgādina, ka 117 autobusi tika iepirkti laikā, kad toreizējā domes uzņēmuma "Tālava" vadītājs bija Bemhens.

Visu iepriekš minēto iemeslu dēļ PS frakcija uzaicinājusi Bemhenu uz sarunu, kurā piedalījās arī partijas "Jaunais laiks" frakcija un kura notika pirmdien, 24.maijā.

Sarunā ar domes deputātiem un arī vēlāk ar žurnālistiem Bemhena sacītajā par "Rīgas satiksmes" un arī personīgi par viņa paša attieksmi pret autobusa avārijā bojā gājušo skolnieču vecākiem bijis daudz melu un nepatiesības, apgalvo PS.

Bemhens apgalvojis, ka personīgi ir atvainojies vecākiem savā, "Rīgas satiksmes" un arī Rīgas domes vārdā. Viņa sacītais izskanējis arī "TV5" ziņās 24.maijā plkst.22. Ziņu sižetā bija arī saruna ar vienas bojā gājušās meitenes tēvu, kurš sacīja, ka vienīgais, ko darījusi "Rīgas satiksme" vairākas dienas pēc traģiskā gadījuma - piedāvājusi segt bēru izdevumus.

Lai noskaidrotu patiesību, PS frakcija vērsusies pie bojā gājušo meiteņu vecākiem un uzzinājusi, ka rakstiski līdzjūtību un atvainošanos domes vārdā izteicis tikai Ušakovs.

PS frakcija norāda, ka ne "Rīgas satiksme", ne Bemhens neesot izteicis līdzjūtību un nav atvainojies ne rakstiski, ne arī mutiski. Vienīgais Bemhena minētais fakts, ko vecāki apstiprinājuši - kāds "Rīgas satiksmes" darbinieks viņiem ir zvanījis un piedāvājis segt bēru izdevumus.

"Abos nelaimes gadījumos - gan ar cietušajiem trīsgadīgajiem dvīņiem, gan ar bojā gājušo skolnieču vecākiem - Bemhena attieksme ir bijusi vienaldzīga un klaji ciniska, uzņēmums kaut kādu interesi ir izrādījis tikai pēc domes deputātu un preses iejaukšanās. Turklāt Bemhens nekautrēdamies meloja," teikts PS vēstulē. "Tādēļ prasām Jums, Ušakova kungs, atcelt Leonu Bemhenu no ieņemamā amata, jo uzskatām, ka Leons Bemhens nav spējīgs pilnvērtīgi vadīt SIA "Rīgas satiksme"."

Jāatgādina, ka jau 26. aprīlī PS un JL frakciju deputāti nosūtīja Ušakovam adresētu vēstuli ar prasību atlaist Bemhenu un valdi, savukārt Rīgas mērs , lai gan nav apmierināts ar situāciju "Rīgas satiksmē", taču vairākkārt arī 17. maijā norādīja, ka Leonu Bemhenu no darba neplāno atbrīvot.

Svarīgākais