Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Ceļu uzturētājs izplata brīdinājumu autovadītājiem

© F64

Gaisa temperatūrai Latvijā pakāpeniski paaugstinoties virs nulles, reģionālie un vietēji autoceļi, kuru uzturēšanas klase pieļauj piebraukta sniega kārtu, dienas laikā kūstot, bet naktī piesalstot, var kļūt slideni, norādīja "Latvijas autoceļu uzturētāja" (LAU) pārstāvji.

LAU atzīmēja, ka pēc lielā sala laiks kļūst arvien siltāks un nedēļas nogalē daļā Latvijas tiek prognozēta metereoloģiskā pavasara iestāšanās. Gaisa temperatūrai arvien biežāk paaugstinoties virs nulles, kā arī saules iedarbībā uz sniegotajiem un sasalušajiem autoceļiem, kuru uzturēšanas klase pieļauj piebraukta sniega kārtu, var veidoties atkala un tie kļūs slideni.

Šajos laika apstākļos pa grants ceļiem ir jābrauc piesardzīgi, sevišķi stāvos kāpumos un pagriezienos, jo saķere var būt zema. Lai uzlabotu braukšanas drošību, LAU veic C un D uzturēšanas klasei paredzētos darbus - rievo vai kaisa ar smilts un sāls maisījumu bīstamos ceļu posmus - krustojumus, pagriezienus, kāpumus. Kaisīšana vai rievu izveide uzlabo mašīnas riepu saķeri ar segumu.

Mainīgos laika apstākļos uz ceļiem ar asfaltbetona segumu LAU veic kaisīšanas darbus. Pēc nepieciešamības tiek veikta arī avārijas bedru aizpildīšana, jo, sākoties ilgstošam atkusnim, uz asfalta ceļiem var veidoties bedres. Intensīvās satiksmes apstākļos dienas laikā neliela bedre var pārvērsties avārijas bedrē.

Par slideniem ceļu posmiem vai avārijas bedrēm uz valsts autoceļiem aicinām informēt Satiksmes informācijas centru, zvanot pa diennakts bezmaksas tālruni 8000 5555.

LAU izveidots 2006.gada 6.jūnijā, apvienojot četras kapitālsabiedrības - AS "Centrālā reģiona ceļi", AS "Latgales ceļi", AS "Kurzemes ceļi", AS "Vidzemes ceļi".

LAU ir stratēģisks valsts autoceļu infrastruktūras uzturēšanas uzņēmums, kas nodrošina valsts autoceļu kompleksās ikdienas uzturēšanas darbu plānošanu un veikšanu, pašvaldību maģistrālo, tranzītu ielu un citu autoceļu ikdienas uzturēšanu, kā arī būvmateriālu - dolomīta šķembu, drupinātās grants un sagatavotās smilts - ražošanu.