Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

"Delna" zaudē Lembergam

© Vladislavs PROŠKINS, F64 Photo Agency

Biedrība Sabiedrība par atklātību – Delna pārstāv trīs biedrus un ir ārzemju specdienestu finansēta organizācija. Šādu viedokli par leģitīmu atzinusi Kurzemes apgabaltiesa. Ventspils mērs Aivars Lembergs uzvarējis Delnas rosinātajā goda un cieņas lietā.

Delna ir apvainojusies par A. Lemberga izteikumiem viņa regulārajā preses konferencē 2016. gada novembrī. Saistībā ar tobrīd aktuālajiem Valsts ieņēmumu dienesta vadības meklējumiem mēram tika uzdots jautājums, vai, viņaprāt, izdarīts viss iespējamais labāko kandidātu atrašanai. Uz to A. Lembergs sāka kritizēt valsts personāla atlases politiku, kas novesta līdz idiotismam. Īsumā - svarīgos amatos cilvēkus izvēlas dažādas dīvainas komisijas, nevis iestāžu tiešie pārraugi, un šo sistēmu esot iedibinājusi Delna. Tad nu mērs pie izdevības arī pateica, ko domā par Delnu. Ka tā ir ārzemju specdienestu finansēta organizācija, pārstāv trīs biedrus, faktiski ir politiska organizācija un tādā garā.

Delna pieprasīja atsaukt šīs ziņas un nekavējoties atvainoties. A. Lembergs neatvainojās, uzskatot, ka viņam ir tiesības uz šādu viedokli. Neko nepatiesu savos izteikumos viņš nesaskatīja. Delna ir mazskaitlīga organizācija ar neproporcionālu ietekmi. Piemēram, Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība esot skaitliski daudz plašāka organizācija, taču to regulāri uzstāties medijos tik bieži neaicina.

Aģentūrai LETA Lembergs iepriekš paskaidroja: «Tāds ir mans viedoklis. Kā viņi par mani izsaka viedokli, tā es par viņiem. Par viedokli netiesā. Mani izteikumi par Delnu nav ziņas, tas ir viedoklis. Tas, ka par viedokļa paušanu var iesūdzēt tiesā, tikai norāda, cik tālu Delna ir no demokrātisko vērtību izpratnes demokrātiskā sabiedrībā. Delna par mani izsakās un gāna mani jau gadiem, bet es viņus par to tiesā nesūdzu. Laikam Delna uzskata, ka es par viņiem drīkstu izteikties tikai komplimentāri,» secina A. Lembergs. Nu jau arī divas tiesu instances uzskata, ka A. Lembergam ir tiesības uz šādu viedokli.