ASV vēstniece: Kurzemē militārās bāzes te nebūs

Apmeklējot Kurzemes jūrmalas kāpās amerikāņu desanta uzņemšanai uzbūvēto ceļu, ASV vēstniece citastarp paziņoja, ka baumām par amerikāņu bāzes iespējamo būvniecību nav pamata.

ASV vēstniece Latvijā Džūdita Gārbere vakar ieradās daudz diskusiju izraisījušajā būvobjektā Ventspils pievārtē Vārves pagasta kāpās, tikās ar amerikāņu karavīriem un slavēja viņus par Latvijas un ASV drošībai nozīmīgo veikumu.

Jāatgādina, ka jūnija otrā pusē Ventspils novadā notiks militāra operācija, kuras svarīgākais posms ir ASV jūras kājnieku desantēšanās no karakuģa. Būvējot ceļu, pa kuru karavīri brauks krastā, tiek apieti nozīmīgi vides standarti, uz ko atbildīgās institūcijas piever acis. Amerikāņiem brīvi ļauts ne tikai izņēmuma kārtā būvēties kāpās, bet arī kurināt ugunskurus un izbraukāt tās ar smago tehniku teju kilometra rādiusā. Turklāt arī sākotnējais solījums – iesaistīt darbos vietējos celtniekus – nav pildīts.

Ventspils mērs Aivars Lembergs pagājušajā nedēļā jau pauda sašutumu par to, norādot uz aizsardzības ministra Imanta Lieģa (PS) bezdarbību: "Kāpēc laikā, kad katrs piektais darbspējīgais iedzīvotājs ir bez darba, kāpās ceļu būvē ārvalstu armijas karavīri, izmantojot ārvalstu tehniku. Situācija ir nenormāla. Tāds aizsardzības ministrs, kurš neaizsargā Latvijas nacionālās intereses, ir jāatbrīvo no amata!" Šaubas par I. Lieģa apsolīto miljonu dolāru lielo ASV pienesumu Latvijas ekonomikai pauduši arī ventspilnieku sabiedrotie Saeimā – Zaļo un zemnieku savienība. Valdības koalīcijas padomē ZZS pārstāvji pieprasījuši ministram iesniegt informatīvu ziņojumu par šīs operācijas finansiālajiem aspektiem. Visus darbus Vārvē paveica 24. ASV inženiertehniskā bataljona SeaBees karavīri. Pēc tehniskā projekta pasūtītāja Valsts aizsardzības militāro objektu un iepirkumu centra pārstāvja Edvīna Circeņa domām – ne pārāk kvalitatīvi, taču vismaz šo operāciju būve izturēs.

Vizītes ietvaros vēstniece arī apmeklēja Ventspils ugunsdzēsējus un atklāja amerikāņu karavīru izpildījumā ar dēļiem no jauna apšūto ugunsdzēsēju mācību torni. Turpat improvizētā preses konferencē, ar Ventspils vicemēru Jāni Vītoliņu apmainoties diplomātiskām laipnībām, vēstniece paziņoja arī ko būtiskāku. Pašlaik, kad Polijā jau tiek izvietota ASV raķešu zeme–gaiss pirmā baterija, klīst baumas, ka arī kaut kur Kurzemes piekrastē taps amerikāņu bāze un šis skandalozais ceļš Vārves kāpās ir tikai sākums. Vēstniece apgalvo, ka baumas ir nepamatotas: "Šobrīd tādu plānu, izvietot šeit bāzi, nav."

Latvijā

Ukraiņu bērniem jāintegrējas Latvijas sabiedrībā, taču valsts vēl nav pilnībā izplānojusi, kas, kā un par kādu naudu šiem bērniem iemācīs latviešu valodu. Skolas jau tagad ceļ trauksmi. Tikmēr Saeima pirmajā lasījumā atbalstījusi izmaiņas Ukrainas civiliedzīvotāju atbalsta likumā, kas paredz, ka no nākamā gada 1. septembra ukraiņu bērniem Latvijā būs pienākums mācīties klātienē.

Svarīgākais