Dziesmu svētku biļetes: Glābt varot starptautisks konkurss vai izloze

© F64

Biļešu tirdzniecība uz šajā vasarā gaidāmajiem Dziesmu un deju svētkiem jau atkal pierādīja, ka iedzīvotāju interese par šo pasākumu ir neskaitāmas reizes lielāka par biļešu tirgotāju spēju šo pieprasījumu apmierināt. Ažiotāža un pie biļetēm netikušo neapmierinātība Kultūras ministrijai likusi aizdomāties par starptautiska konkursa organizēšanu jaudīgākas tirdzniecības sistēmas nodrošināšanai.

Lielākā neapmierinātība sabiedrībā bija par uzņēmuma Biļešu paradīze tirdzniecības sistēmas nespēju tikt galā ar pieprasījumu, jo, iestājoties elektroniskajā rindā, bija jāgaida vairākas stundas un arī pēc rindas izstāvēšanas daudzi palika bez biļetes.

Kultūras ministre Dace Melbārde pieļauj - problēma slēpjas tajā, ka uzņēmuma sistēma nespēj vienlaikus apkalpot vairāk par tūkstoti pieprasījumu, kas parasto pasākumu apkalpošanai ir pietiekami, bet Dziesmu un deju svētku biļešu tirdzniecībai, kurā vienlaikus jāapkalpo pat 100 tūkstoši pieprasījumu, - nav.

«Acīmredzot Latvijā nav pakalpojuma sniedzēja, kas operatīvi var sniegt pakalpojumu 100 000 un vairāk pircēju. Iespējams, lai piesaistītu pakalpojumu sniedzēju, kurš vienlaikus var apkalpot vairākus simtus tūkstošu pieprasījumu un nepieciešamības gadījumā nodrošināt arī biļešu tirdzniecību kasēs, nākotnē mums jārīko starptautisks konkurss vai arī jāatgriežas pie scenārija rīkot biļešu izlozi,» aģentūrai LETA saka ministre.

Ministre pievērš uzmanību tam, ka biļešu izlozes organizēšanai būtu nepieciešamas ievērojamas investīcijas, kuras, visticamāk, neatmaksāsies, jo tik liels pieprasījums uz pasākumu biļetēm ir tikai reizi piecos gados - Dziesmu un deju svētku koncerti. Citviet pasaulē biļešu izlozes rezultātā tiekot izvēlēti tie cilvēki, kuri var iegādāties biļetes - šāda prakse nereti tiekot izmantota sporta pasākumu rīkošanā.

Līdzīgas pārdomas atbildīgajām amatpersonām bija arī pēc iepriekšējo svētku biļešu tirdzniecības, kas noritēja līdzīgi. To, ka šī ir ilgstoša problēma, atzīmē arī Dziesmu un deju svētku izpilddirektore Eva Juhņēviča, kura piebalso ministrei, sakot, ka pienācis laiks meklēt citu risinājumu biļešu tirdzniecībai.

«Redzot, cik ļoti sarežģīts ir process un to, ka daudzi netiek pie biļetēm, domāsim, kā rast godīgāku un cieņpilnāku risinājumu. Uz šo brīdi esam izdarījuši visu, lai šis process būtu maksimāli godīgs pret ikvienu Latvijas iedzīvotāju, sešas reizes samazinot ielūgumu skaitu, vienā pirkuma reizē divkārtīgi ierobežojot skaitu, palielinot infrastruktūru, tomēr biļešu piedāvājums joprojām nespēj apmierināt milzīgo pieprasījumu,» ar nožēlu saka E. Juhņēviča.