E-veselība nosūtījumam pie ārsta trenēsies gadu

© Ekrānšāviņš no avīzes

Lai visi pierastu pie nākamā virtuālās vides risinājuma veselības jomā – e-nosūtījuma, Veselības ministrija plāno tā ieviešanu izvērst visa šā gada laikā. Līdz ar to e-nosūtījums nebūs obligāts no marta, kā arī ne no septembra, bet tikai no nākamā gada 1. janvāra.

Taču situāciju nedaudz sarežģī Veselības ministrijas uzstādījums, ka gadījumā, ja konsultācija vai izmeklējums jāsaņem kādā no lielajām universitāšu klīnikām, e-nosūtījums būs nepieciešams jau no 1. septembra. Rodas jautājums, kā pacientam neapjukt - kad e-nosūtījums ir obligāts un kad būs derīgs arī nosūtījums papīra formātā?

Ministru kabinets apstiprinājis grozījumus noteikumos par vienoto veselības nozares elektronisko informācijas sistēmu, paredzot e-nosūtījuma pakāpenisku ieviešanu šā gada laikā. Šāds lēmums pieņemts, lai jaunu e-veselības pakalpojumu ieviešana norisinātos iespējami viegli gan pacientiem, gan ārstniecības iestādēm. Pakāpenisko e-nosūtījuma ieviešanu plānots realizēt trīs nosacītos posmos. «Pirmajā posmā plānots aktīvi iesaistīt ģimenes ārstus, pacientiem izrakstot e-nosūtījumus, vienlaikus ģimenes ārsti ir aicināti sniegt viedokli un priekšlikumus iespējamajiem e-nosūtījuma uzlabojumiem,» stāsta Veselības ministrijas speciālists Oskars Šneiders. «Otrajā posmā e-nosūtījumu apstrādē tiks iesaistīti ārstniecības iestāžu klientu un pacientu reģistratori, savukārt trešajā posmā - ārsti speciālisti.» Taču Veselības ministrija aicina ārstus e-nosūtījumu aktīvi izmantot jau tagad. Lai neradītu problēmas ne pacientiem, ne ārstiem, šajā pārejas posmā sadarbībā ar iesaistītajām pusēm tiks precizēta kārtība attiecībā uz izņēmuma gadījumiem, kuros nosūtījumu aprite var notikt papīra formātā.

Papīra formāta nosūtījumu ārsti varēs izsniegt vēl līdz pat šā gada 31. decembrim. Veselības ministrija gan vienlaikus noteikusi, ka gadījumos, ja izmeklējums vai speciālista konsultācija notiks kādā no lielajām slimnīcām - Rīgas Austrumu slimnīcā, Paula Stradiņa slimnīcā vai Bērnu slimnīcā, e-nosūtījums būs nepieciešams jau no 1. septembra. Tas samazināšot papīra dokumentācijas apjomu veselības aprūpē. Šis skaidrojums ir saprotams, taču neatbild uz jautājumu - vai vienmēr, saņemot nosūtījumu, būs iepriekš jāzina, ka izmeklējumu veiks tieši kādā no šīm slimnīcām? Realitātē, kad ģimenes ārsts izraksta nosūtījumu, piemēram, uz ultrasonogrāfiju, pacients var uz to pieteikties jebkurā ārstniecības iestādē, parasti uz to - kur ir mazākas rindas. Ko darīt, ja pēkšņi tā izrādīsies tieši Stradiņa vai Bērnu slimnīca. O. Šneiders piekrīt: šā gada laikā, kas noteikts kā pārejas periods, šādas situācijas var gadīties, taču pacientam nevajadzētu iet vēlreiz pie ģimenes ārsta, prasot papīra nosūtījuma vietā e-nosūtījumu. Sarunās ar lielajām slimnīcām Veselības ministrija centīsies panākt, ka tās neatraidīs pacientus, kuri būs atnākuši septembrī un kuriem būs izrakstīts nosūtījums papīra formātā. Veselības ministrija sola vienoties arī ar Veselības inspekciju, ka, kontrolējot slimnīcas, tā ņems vērā «pārejas gada situāciju» un nesodīs slimnīcas par pakalpojuma sniegšanu pēc «neīsta» nosūtījuma.



Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.