Ceļu policisti kļūs par "robokopiem"

Seriālos par lielceļu policiju galvenie varoņi ar neapbruņotu aci prot noteikt uz asfalta izlijušās asins grupu, kā arī veikt virkni citu brīnumainu atklājumu. Arī Latvijā šādi supervaroņi drīzumā nebūs retums, liek noprast iekšlietu ministre Linda Mūrniece.

Pēc tikšanās ar Valsts policijas (VP) Galvenās kārtības policijas pārvaldes Prevencijas pārvaldes Satiksmes uzraudzības biroja (SUB) priekšnieci Vinetu Mistri ministre atklāja, ka ceļu policija strādās kopā ar patruļpoliciju. "Ceļu policijai jākļūst par atbalstu cilvēkiem, ne tikai par tiem, kas soda," norādīja L. Mūrniece. Turpmāk ceļu policija kopā ar patruļpoliciju brauks kopā uz notikumu vietām, piemēram, ģimenes skandāliem. Policija nodarbosies ar noziedzības apkarošanu, profilaksi, kā arī pildīs ceļu policijas funkcijas. "Reģionos jau šis process ir sākts, un arī Rīgā ceļu policisti būs universālie policisti," sacīja ministre. Galvenā ceļu policiste V. Mistre gan norādīja, ka funkciju apvienošana notikusi ne jau tēla spodrināšanas dēļ: "Kopumā nekas būtiski nemainīsies, jo arī agrāk ceļu policija sadarbojās ar patruļdienestu. Mēs rīkojamies optimizācijas ietvaros, dzīve piespiež."

Kopš 1. septembra Latvijā ir piecas reģionu pārvaldes. Rīgā sadarbības sistēma darbojas jau kopš pagājušā gada, sacīja V. Mistre. Izmaiņu ceļu policistu amata aprakstos vai algas grāmatiņās nebūs, lai kļūtu par superpolicistiem, nebūs jāiziet arī īpaša apmācība. "Mēs strādājam saskaņā ar likumu par policiju, un, ja redzam, ka uz ielas, piemēram, kaujas, policists nedrīkst paiet garām. Turpmāk, ja nozieguma vietai tuvāk būs ceļu policija, brauks viņi," jauno sistēmu raksturoja V. Mistre.

Svarīgākais