Kā pareizi būs jāstāv rindā pēc Dziesmu svētku biļetēm?

VAIRĀK SĒDVIETU. Dziesmu un deju svētku izpilddirektore Eva Juhņēviča (pirmā no labās) uzsvēra, ka šogad uz abiem lielākajiem pasākumiem – deju lielkoncertu Daugavas stadionā un noslēguma koncertu Mežaparka Lielajā estrādē – būs ievērojami vairāk sēdvietu © Vladislavs PROŠKINS, F64 Photo Agency

Sestdien, 3. martā, pulksten 11 Biļešu paradīzes kasēs un internetā sāks tirgot biļetes uz XXVI Vispārējo latviešu dziesmu un XVI deju svētku maksas pasākumiem (kopumā to būs 19), no tām 74% tiks atvēlēti abiem lielākajiem pasākumiem – deju lielkoncertam Daugavas stadionā un noslēguma koncertam Mežaparka Lielajā estrādē.

Tirdzniecībā nonāks 95 230 biļetes, un tās varēs iegādāties 47 kasēs (to saraksts atrodams www.dziesmusvetki.lv), kā arī internetā, preses konferencē skaidroja svētku izpilddirektore Eva Juhņēviča. Vienā pirkuma reizē kasēs viena persona varēs iegādāties ne vairāk kā četras biļetes uz katru pasākumu (piemēram, ja pircējs vēlas apmeklēt trīs, tad maksimālais skaits ir 12 biļetes), bet internetā varēs iegādāties 8 biļetes vienā pirkumā, bet ne vairāk kā četras uz konkrētu sarīkojumu. Viņa atgādināja, ka kopumā svētkos būs 65 pasākumi - no tiem tikai 19 maksas, kuriem jāpieskaita arī lietišķās mākslas izstāde Rīgas Mākslas telpā, sarīkojums Latvijas Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā un izrāde Brīnumputns. Dalībnieki bez maksas varēs apmeklēt noslēguma koncertu Mežaparkā, lietišķās mākslas izstādi un pasākumus Brīvdabas muzejā.

Protams, centrālie notikumi būs deju lieluzvedums Māras zeme Daugavas stadionā un noslēguma koncerts Zvaigžņu ceļā, kuru apmeklējums maksās: ģenerālmēģinājumā - no 7 līdz 45 eiro, koncertā - no 15 līdz 65 eiro. Savukārt, ja būs vēlme piedalīties tikai sadziedāšanās naktī, būs jāpērk biļete par 7 eiro, bet noslēguma koncerta skatītājiem - bez maksas. E. Juhņēviča atgādināja, ka sēdvietu gan stadionā, gan estrādē pēc rekonstrukcijas būs vairāk nekā pagājušajos svētkos, attiecīgi: 10 454 (par 100% vairāk) un 30 511 (par 33% vairāk). Iepriekšējā rezervācija uz šiem koncertiem nepārsniegs uz tiem pieejamo 24% biļešu (kopumā ap 14 000). Šādas iespējas tiks piešķirtas Latvijas pašvaldībām, Pasaules brīvo latviešu apvienībai, UNESCO, Rīgas pašvaldībai, Latvijas Nacionālajam kultūras centram. Tāpat zināms skaits tiks sociālajām grupām: daudzbērnu ģimenēm ar karti 3+ un cilvēkiem ar kustību traucējumiem, svētku sadarbības partneriem un valsts pārvaldes institūcijām (Saeimai, Ministru kabinetam, Kultūras un Ārlietu ministrijai). Savukārt 2% biļešu tiks kā ielūgumi trim augstākajām valsts amatpersonām, svētku procesa uzturētājiem un satura veidotājiem, kā arī goda viesiem, tostarp ārvalstu delegācijām.

Tāpat ir paredzētas iedzīvotāju grupas, kam pienāksies 10% atlaide no biļetes cenas: daudzbērnu ģimenēm, uzrādot ģimenes karti 3+, personām ar I, II, III invaliditātes grupu un politiski represētajām personām, uzrādot atbilstošu apliecību.

Cenrādi, kā arī nomas maksu amatnieku tirgus un ēdienu tirdzniecību pasākumu norišu vietās ir apstiprinājis Ministru kabinets. Minimālā ieņēmumu prognoze tiek lēsta aptuveni 2 miljonu eiro apmērā, un tie tiks tērēti pasākumu norises vietu nomai, tehniskajam nodrošinājumam un scenogrāfijai. Ja tiks pārsniegtas ieņēmumu prognozes, atlikums tiks novirzīts svētku tradīcijas ilgtspējas nodrošināšanai, teica E. Juhņēviča.

Svarīgākais