Gandrīz visi Latvijas iedzīvotāji uzskata, ka nabadzība Latvijā strauji pieaugusi

Deviņdesmit septiņi procenti Latvijas iedzīvotāju uzskata, ka pēdējo trīs gadu laikā nabadzība Latvijā ir būtiski pieaugusi. 62% iedzīvotāju šo pieaugumu atzinuši par „ļoti lielu”, liecina Eurobarometra aptauja.

Gandrīz visi Latvijas iedzīvotāji uzskata, ka nabadzība Latvijā strauji pieaugusi

Deviņdesmit septiņi procenti Latvijas iedzīvotāju uzskata, ka pēdējo trīs gadu laikā nabadzība Latvijā ir būtiski pieaugusi. 62% iedzīvotāju šo pieaugumu atzinuši par „ļoti lielu”.

Ja vidēji Eiropas Savienībā nabadzību par izplatītu parādību uzskata 73 procenti iedzīvotāju, tad Lietuvā šis rādītājs ir 79%, bet Latvijā – 89%. Turklāt Latvijā 42% iedzīvotāju ir atzinuši par ļoti izplatītu. Igaunijā kopējais rādītājs neatšķiras no vidējā rādītāja ES. Iedzīvotājiem ir bijis arī ļoti kritisks viedoklis par situācijas izmaiņām.

Novērtējot savas mājsaimniecības situāciju, vidēji 20% ES iedzīvotāju ir atzinuši sevi par nabadzīgiem. Interesanti, ka šajā ziņā Baltijas valstu iedzīvotāju vērtējums ir tuvs vidējiem rādītājiem un arī savstarpēji – Lietuvā 26% uzskata, ka viņi ir nabadzīgi, Latvijā – 25%, bet Igaunijā – 24% (viskritiskāk šajā ziņā bija noskaņoti Bulgārijas (60%), Ungārijas (48%) un Portugāles (41%) iedzīvotāji, kamēr Nīderlandē un Luksemburgā to atzīst attiecīgi 8% un 9%.

Rīt, 27. maijā Rīgā notiks Baltijas valstu līmeņa konference Risinājumi nabadzībai un sociālajai atstumtībai Baltijas valstīs. Tās mērķis ir identificēt piemērotākos risinājumus nabadzības un sociālās atstumtības novēršanai piecos līmeņos: individuālā, organizāciju, pašvaldību, valsts un Eiropas līmenī. Konference pulcinās nevalstisko organizāciju, pašvaldību un valstis institūciju pārstāvjus, pētniekus un žurnālistus no Latvijas, Lietuvas, Igaunijas un Zviedrijas, sniedzot iespēju pārrunāt risinājumus nabadzībai un sociālajai atstumtībai Baltijas līmenī.

Latvijā

Ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu tapis seriāls "Misija latvietis", kura pirmizrāde būs skatāma šā gada 7.novembrī "LMT Viedtelevīzijā" un 14.novembrī LTV1, aģentūru LETA informēja LIAA.

Svarīgākais