Sala dēļ amputē locekļus, patversmes strādā diennakti

© Scanpix

Rīgas Austrumu slimnīcas Apdegumu centrā šogad palīdzība sniegta jau 18 pacientiem ar apsaldējumiem, 14 no šiem pacientiem ārsti bija spiesti apsaldētās ķermeņa daļas amputēt. Lielākajai daļai ir amputētas pēdas vai kāju pirksti, dažiem – roku pirksti. Gandrīz visi šogad Apdegumu centrā ārstētie sala upuri pēc medicīniskās palīdzības bija vērsušies novēloti, norāda Apdegumu centra vadītājs Sergejs Smirnovs.

Apsaldējuma gadījumā ir svarīgi mediķu palīdzību meklēt pēc iespējas ātrāk. Ja cilvēks nonāk mediķu rokās trīs dienu laikā pēc apsaldējuma gūšanas, ir ļoti liela cerība, ka apsaldēto ķermeņa daļu izdosies glābt. Pēc trīs līdz četrām dienām audu bojājumi visbiežāk jau ir neatgriezeniski, sākas gangrēna un vienīgā ārstēšanas metode ir apsaldētās ķermeņa daļas amputācija, skaidro Apdeguma centra ārsti traumatologi kombustiologi (šo ārstu kompetencē ir tieši pacienti ar apdegumiem, apsaldējumiem, hipotermiju).

Smagus apsaldējumus visbiežāk gūst bezpajumtnieki un hroniski alkohola lietotāji, kuri mēdz nokrist un aizmigt uz ielas sniegā. Viņi pie ārsta biežāk nonāk tikai pēc vairākām nedēļām, kad apsaldētās ķermeņa daļas jau atmirušas un nomelnējušas. Tomēr ir maldīgi uzskatīt, ka apsaldējas tikai bezpajumtnieki, norāda S. Smirnovs. Visbiežākā kļūda, kas noved pie apsaldējumiem arī citus cilvēkus, ir laika apstākļiem nepiemērots apģērbs un apavi. Kādai jaunai, skaistai meitenei ārsti bija spiesti noņemt kāju pirkstus, jo viņa naktī no ballītes bija devusies mājās ziemai absolūti nepiemērotos augstpapēžu zābaciņos ar šauriem purngaliem.

Cilvēki nereti nemaz nesaprot, ka guvuši nopietnu apsaldējumu. «Tas, ka pirksti kustas un nesāp, nenozīmē, ka viss ir kārtībā. Viena no apsaldējuma pazīmēm ir jutības zudums sala skartajā ķermeņa daļā,» skaidro ārsts. Veidojoties apsaldējumam, nosalušās ķermeņa daļas āda kļūst izteikti bāla.

Ja salst, pēc iespējas ātrāk jācenšas sasildīties. Kamēr tas nav iespējams, ieteicams kustināt kāju un roku pirkstus. Mājās nosalušās rokas vai kājas vēlams pamazām sasildīt, iemērcot bļodā ar siltu ūdeni, bet ne karstā, citādi var papildus gūt arī apdegumu. Šī sasildīšanas metode kalpo arī kā efektīvs tests novērtēšanai, vai sals tiešām paguvis nodarīt nopietnu kaitējumu. «Ja, rokām vai kājām sasilstot, pirkstu gali kļūst tumšāki, nekavējoties jādodas uz slimnīcu,» skaidro ārsts.

Aukstajā laikā Rīgas patversmes strādā visu diennakti, bet Rīgas pašvaldība aicina ziņot par nepiemērotos apstākļos dzīvojošiem cilvēkiem. Pašlaik Rīgā strādā septiņas naktspatversmes, kas ir atvērtas visu diennakti. Patversmes uzņem visus cilvēkus, kas vēršas pēc siltas pajumtes, arī vieglā alkohola reibumā. Vidēji dienā tās pašlaik izmanto 700 cilvēku. Visvairāk cilvēku uzturas Maskavas ielā 208, kur iekārtota Rīgas patversmes vīriešu nodaļa. Rīgā darbojas četras zupas virtuves, kuras līdzfinansē Rīgas dome: Daugavgrīvas ielā 1, K. Barona ielā 56, K. Barona ielā 126 un Laktas ielā 8 k.1. Saņemot zupas virtuves pakalpojumus, nav nepieciešams uzrādīt dokumentus.



Latvijā

Ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu tapis seriāls "Misija latvietis", kura pirmizrāde būs skatāma šā gada 7.novembrī "LMT Viedtelevīzijā" un 14.novembrī LTV1, aģentūru LETA informēja LIAA.

Svarīgākais