Baltijas valstīs notiks kopīgas militārās mācības „Baltic Host 2010”

No 31.maija līdz 4.jūnijam Baltijas valstu galvaspilsētās - Rīgā, Tallinā un Viļņā- vienlaicīgi norisināsies Baltijas valstu militārās mācības „Baltic Host 2010”,informē Aizsardzības ministrijas (AM) Preses nodaļā.

Mācību “Baltic Host 2010” mērķis ir Baltijas valstu aizsardzības nozarēm kopā ar citām valsts institūcijām izstrādāt rīcības plānus laicīgai un adekvātai sabiedroto militāro un atbalsta vienību uzņemšanai, izvietošanai un integrācijai vienlaicīgi visu Baltijas valstu teritorijā. Šogad īpaša uzmanība tiks veltīta aizsardzības nozares un civilo institūciju sadarbības pilnveidošanai uzņemošās valsts atbalsta (UVA) operāciju laikā.

Mācībās piedalīsies Latvija, Lietuva, Igaunija, ASV spēku pavēlniecība Eiropā (EUCOM) un NATO Augstās gatavības Jūras spēki, pirmo reizi tajās piedalīsies arī Dānija, Polija, Norvēģija un Vācija. No Latvijas tajās būs iesaistīti Nacionālie bruņotie spēki, Aizsardzības ministrija un tās padotības iestādes, Drošības policija, Neatliekamās medicīnas un palīdzības dienests, Satiksmes ministrija, Valsts policija, Valsts robežsardze un Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests – kopumā apmēram 160 cilvēku.

Mācību uzdevumu izpilde, sniedzot UVA sabiedroto spēkiem, tiks pārbaudīta, izmantojot iepriekš sagatavotu scenāriju, kas balstīts uz izdomātiem notikumiem. Scenārijs pamatojas uz pirms krīzes situāciju noteiktā reģionā, un kopējā darbība ir vērsta uz noregulējuma panākšanu un krīzes situācijas novēršanu.

Pirmo reizi šāda veida mācības Baltijas valstīs notika 2009.gadā Tartu, Igaunijā. Visi dalībnieki atzina „Baltic Host 2009” par ļoti sekmīgām mācībām un bija vienisprātis, ka tām jākļūst par pastāvīgu mācību ciklu, kas Baltijas valstīs notiek katru gadu.

Uzņemošās valsts atbalsts ir civilais un militārais atbalsts, ko miera laikā, krīzes vai kara apstākļos uzņemošā valsts sniedz sabiedroto spēkiem un organizācijām, kas atrodas valsts teritorijā, veic operāciju tajā vai šķērso to.

Latvijā

Ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu tapis seriāls "Misija latvietis", kura pirmizrāde būs skatāma šā gada 7.novembrī "LMT Viedtelevīzijā" un 14.novembrī LTV1, aģentūru LETA informēja LIAA.