Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Latvijā

Top filma par sievietēm smago narkotiku pasaulē

PARĀDA REALITĀTI. «Mēs neuzņemamies izteikt nosodījumu vai runāt par prostitūcijas morāles aspektiem. Šī ir mūsu sabiedrības daļa, kurai ir pieprasījums. Mēs vienkārši atspoguļojam to, uz ko citi piever acis. Parādām realitāti – jo, neskatoties uz likumdošanas aizliegumu, ielas prostitūcija pie mums ir,» komentē EDART.TV komanda – režisors Artūrs Lapinskis (no kreisās) un producents Edgars Aivars © Foto no EDART.TV personīgā arhīva

Pašmāju radošā komanda EDART.TV, kas iepriekš veidojusi provokatīvo un atklāto dokumentālo filmu Caur adatu – par jaunieša Edija cīņu ar heroīna atkarību, kas vienā acumirklī atklāja to, par ko mūsu sabiedrībā nerunā, nupat pieteikusi savu jauno skaļo projektu Profesija – prostitūta, nododot sabiedrības vērtējumam pirmos filmas kadrus.

Jaunajā dokumentālajā filmā tās autori - režisors Artūrs Lapinskis un producents Edgars Aivars, kuri visus savus sociālos projektus veido no personīgiem līdzekļiem un pēc savas iniciatīvas - saskaras ar ne mazāk problemātisku parādību - ielu prostitūciju. Ideja par šādu filmu dzima pirms diviem gadiem pēc EDART.TV uzņemtā sensacionālā videoklipa Prostitūcija Rumbulā, kas nepilnas nedēļas laikā savāca vairāk nekā 500 tūkstošus skatījumu. «Un tad mūs nobloķēja, jo bija daudz sūdzību - jo videoklipa galvenā varone bija grūtniece. Mēs to pat neievērojām, mēs redzējām tikai to, ka viņa ir narkomāne un lieto heroīnu - viņai visas vēnas bija sadurstītas. Kā izrādās, arī grūtnieces klienti diemžēl nesmādē...» stāsta topošās filmas producents Edgars Aivars.

Viņš atklāj, ka jaunās filmas darbība notiek Rīgā, mūsu galvaspilsētā. Tiesa, tajā nevarēs redzēt elites eskorta pakalpojumu sniedzējas, kuras priecē sabiedrības krējumu, bet sievietes no tautā jau leģendārām vietām - Rumbulas un Lienes ielas.

«Šī filma pavērs plašāku ieskatu uz dzīvi tur, ārā. Mums līdzās. Tā ir nežēlīgu klientu, netīru ielu un smago narkotiku pasaule. Daudzi pat nespēj iedomāties, ka Latvijā tiešām kas tāds notiek - pēc darba iekāpj savā automašīnā, piebrauc pie lielveikala, kur sapērk produktus vakariņām, un brauc mājās. Un pat nenojauš, kas notiek tur, ārā...» domā filmas veidotāji.

Topošās filmas galvenā varone ir Jeļena. Viņai ir tikai 32 gadi, no kuriem jau 16 viņa sēž uz heroīna, kas neapšaubāmi ietekmē gan viņas veselību, gan izskatu. «Ar Ļenu iepazināmies Lienes ielā, bijām viņu ievērojuši arī Rumbulā. Viņa piekrita, ka veidojam šādu filmu,» stāsta filmas producents. «Protams, viņas versija par to, kā savulaik nonākusi uz ielas, ir mainījusies - sākumā viņa teica, ka vajag naudu, lai pabarotu bērnu un nopirktu sev jaunus zābakus, bet vēlāk atzinās, ka viņai tiešām ir bērns, bet viņš ir atņemts, un naudu vajag kārtējai heroīna devai... Apkalpojusi klientu, viņa uzreiz brauc pēc narkotikām, sašpricējas un - atkal iet apkalpot klientus...»

Kad par narkotiku lietošanu Ļena tika aizturēta un uz trim mēnešiem nokļuva cietumā, darbs pie filmas pārtrūka. Iznākusi no cietuma, sieviete apgalvoja, ka narkotikas vairs nelieto, tikai šad tad alkoholu. Bet, kā vēlāk atklājās, viss turpinās...

«Caur adatu bija diezgan mierīga filma, turklāt ar labām beigām, jo Edijs ir ticis ārā no heroīna gūsta, ar viņu viss ir kārtībā, un viņš šogad pabeigs 12. klasi, bet Profesija - prostitūta būs daudz nežēlīgāka. Filmas uzņemšanas laikā esam iepazinušies arī ar citām sievietēm, arī viņas stāsta par savu dzīvi. Viņām visām ir C hepatīts, iespējams, arī daudz briesmīgākas slimības, jo - viņām nav laika iet pie ārstiem, ir jāstrādā. Nav arī naudas, tā vajadzīga heroīnam... Turklāt sieviešu starpā notiek arī kautiņi, viņas ir ļoti nežēlīgas,» stāsta Edgars Aivars, piebilstot, ka, lai iegūtu ticamus faktus, viņi uzņēmās risku dažus materiālus safilmēt arī ar slēpto kameru. «Nekādas izvirtības ar klientiem neesam nofilmējuši, nezinu, vai vēl filmēsim. Bet - mēs esam viņiem sekojuši un esam redzējuši, ka klienti ir, iespējams, «kārtīgi ģimenes cilvēki», jo mašīnās ir bērnu sēdeklīši...»

Filmas producents atklāj, ka tīrais materiāls ir aptuveni trīs stundas garš, bet safilmēts ir vēl vairāk. Tagad no tā jāizveido pilnmetrāžas filma, bet pēc filmas pirmizrādes sekos dokumentāls seriāls, kurā būs pārējais materiāls ar garākiem dialogiem.