Nav versiju, kādēļ Vecāķos izskalotas beigtas zivis [papildināta]

© Aculiecinieka foto

Vecāķu pludmalē tiek izskalotas beigtas zivis. Tās krastā atrodamas gan izklaidus, gan čupiņās vairāku kilometru garumā gar jūras krastu, un pagaidām atbildīgie dienesti nevar atbildēt, kas noticis.

Rīgas pilsētas izpilddirektors Juris Radzevičs (LPP/LC) šodien uzdevis veikt nekavējošu ūdens kvalitātes pārbaudi pludmales rajonā.

Rīgas domes Vides pārvaldes priekšnieks Askolds Kļaviņš atzīst, ka „nekas ikdienišķs tas nav, neapšaubāmi - ārkārtējs gadījums”. Kamēr zivju masveida bojāejas cēlonis nav zināms, viņš atturas komentēt, vai iemesls varētu būt, piemēram, ķīmisks piesārņojums. Pašvaldības policijas civilās aizsardzības struktūras, glābēji un pludmales apsaimniekotāji jau sakopj pludmali, bet analīzes veiks valsts, proti, panākta vienošanās ar Valsts vides dienestu. Pēc tam cilvēki tiks informēti par drošību, uzturoties Vecāķu pludmalē.

„Galvenais iemesls, kāpēc zivis izmestas karstā ir vējš. Citos gadījumos jūra pati tiktu galā. Šī vieta ir raksturīga ar to, ka valdošās straumes nes ārā visu ko, bet zivis... Tā nav bijis, es neatceros, kopš astoņus gadus vadīju Vides departamentu,” saka A. Kļaviņš Viņš atzīst, ka pašvaldības rīcībā ir finansējums, kas paredzēts beigto roņu savākšanai jūras krastā, taču šīs naudas tik tikko pietiek paredzētajam mērķim. Vairāku kilometru garumā savākt beigtās zivis par šiem līdzekļiem nevarot. Provizoriski aprēķini liecinot, ka krastā izskalotas jau sešas tonnas zivju, informē Rīgas domē.

Kā informē Rīgas domes izpilddirektora Jura Radzeviča (LPP/LC) preses sekretārs Uģis Vidauskis, pēcpusdienā lielākā daļa Vecāķu pludmalē izskaloto zivju jau ir savākta.

Rīgas pilsētas izpilddirektors Juris Radzevičs šodien pēc informācijas saņemšanas par beigtu zivju izskalošanu Vecāķu pludmalē uzdeva atbildīgajiem dienestiem organizēt nekavējošu ūdens kvalitātes pārbaudi pludmales rajonā, kā arī pats apmeklēja notikuma vietu. Ūdens kvalitātes pārbaudi šobrīd veic Valsts vides dienesta Lielrīgas reģionālā pārvalde, kas pārbauda, vai ūdenī nav nokļuvušas bīstamas ķīmiskas vielas.

Speciālisti pašlaik apzina arī zvejniekus, kuri varētu būt izvietojuši zvejas tīklus, kuru plīsuma rezultātā zivis lielā daudzumā izmestas krastā. Pašlaik ir reņģu nārsta laiks, tāpēc jūrā vērojama liela zivju koncentrācija. Nevarot arī izslēgt, ka zivis mirušas dabīgā nāvē pēc nārstošanas un no ūdens izskalotas spēcīgā ziemeļu vēja dēļ.

Šodien Rīgas pašvaldība saņēma informāciju, ka Vecāķu pludmalē pagaidām nenoskaidrotu iemeslu dēļ ir izskalotas beigtas zivis. Šobrīd atbildīgās pašvaldības struktūras un pludmales apsaimniekotāji veic pludmales sakopšanas darbus. Pilsētas izpilddirektors pārliecinājās, ka lielākā daļa izskaloto zivju jau savāktas un darbi tiks pabeigti šīs dienas laikā.

Latvijā

Latvijā faktiskā bezdarba līmenis šogad augusta beigās, tāpat kā mēnesi iepriekš, bija 6,8%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes darbaspēka apsekojuma dati.

Svarīgākais