Pensionāri pieprasa skaidrību

Tukša muldēšana, pļāpas! – visai ērcīgi politisko partiju pārstāvju runas vērtēja pensionāri, kuri no visas Latvijas bija pulcējušies pirmdien uz Latvijas Pensionāru federācijas (LPF) domes sēdi.

Pensionāri vēlas sagaidīt skaidrus un konkrētus apsolījumus nesamazināt pensijas un neatcelt pensiju piemaksas. Solījumi ir pensionāru ausīm tīkami, taču sanāksmes dalībnieki uz saviem jautājumiem zināmā mērā atbild paši: jā, jūs tagad sakāt, ka nesamazināsiet, bet kas būs pēc vēlēšanām?

LPF priekšsēdētāja Aina Verze uzsver, ka šī pensionāru sanāksme noslēdz iepriekšējo vēlēšanu periodu un "mēs vēlamies ieskatīties sociālās un veselības aprūpes sistēmas nākotnē, jo drošības ne par vienu, ne otru – nav". Tāpēc uz sarunu bija aicināti astoņu politisko partiju pārstāvji, taču ieradušies bija tikai trīs – Ainars Baštiks no LPP/LC, Aigars Štokenbergs, Sabiedrība citai politikai valdes priekšsēdētājs, un Arnis Puksts no partijas Visu Latvijai!. Sēdē piedalījās Labklājības ministrijas parlamentārais sekretārs Andrejs Staķis, kas pārstāv Zaļo un zemnieku savienību, taču pie pensionāriem vairāk bija nācis nevis kā partijas pārstāvis, bet labklājības ministra Ulda Auguļa (ZZS) vietā, kuram bija citas neatliekamas darīšanas.

Pensionāri no politiķiem vēlējās noskaidrot atbildes uz jautājumiem: kā partijas stabilizēs sociālo budžetu (un, galvenais, vai netiks atņemtas pensiju piemaksas un vai netiks samazinātas pensijas); kā nodrošinās veselības aprūpes pakalpojumus pensionāriem un invalīdiem un kāds ir partijas piedāvājums, lai uzlabotu pensionāru finansiālo situāciju?

Atbildes uz pensionāru jautājumu – vai gaidāma pensiju samazināšana – no partiju pārstāvjiem, protams, bija nē. Visi solīja, ka pensijas netiks samazinātas, uz ko pensionāri reaģēja vīpsnājot: "Jā, tā jūs runājat līdz vēlēšanām, bet kas būs pēc tam?" Tāpat politiķi atzina, ka nepiekrīt starptautisko aizdevēju ieteikumiem, īpaši, kas attiecas uz pensiju samazināšanu un piemaksu atcelšanu. Pensionāri norādīja uz sāpīgo pieredzi, kad pensijas tika samazinātas. Te nu katrs politiķis atrunājās, kā mācēja.

LPF dome pieņēma lēmumu, kurā ir vairākas prasības gan pašreizējai Saeimai, izskatot nākamā gada budžetu, gan partijām un to apvienībām, kuras tiks ievēlētas 10. Saeimā. Viens no priekšlikumiem ir samazināt pievienotās vērtības nodokļa likmi pārtikai līdz 10 procentiem, bet luksusa precēm – lidmašīnām, dārgiem auto – palielināt līdz 30 procentiem.

***

VIEDOKĻI*

Vai pieļaujama pensionēšanās vecuma paaugstināšana?

Andrejs Staķis (ZZS): – Esam par pensionēšanās vecuma paaugstināšanu līdz 65 gadiem, sākot no 2016. gada. To nosaka demogrāfiskās prognozes, kas paredz, ka samazināsies darbspējīgo cilvēku, bet pieaugs pensionāru skaits.

Aigars Štokenbergs (SCP): – Nav pamata pašlaik runāt par pensionēšanās vecuma paaugstināšanu. Nekādas izmaiņas sociālajā sistēmā nav vajadzīgas, jo, krīzei beidzoties, situācija normalizēsies un nebūs tik lieli izdevumi bezdarbnieku pabalstiem, sociālais budžets būs pašfinansējošs.

Ainars Baštiks (LPP/LC): – Nākotnē tam būs jāķeras klāt, bet 2016. gads ir par agru. Jāskatās vidējais dzīves ilgums Latvijā, bezdarba līmenis un citi rādītāji.

Arnis Puksts (Visu Latvijai): – Konceptuāli esam par pensionēšanās vecuma paaugstināšanu, bet tālākā nākotnē un ar zināmiem nosacījumiem – lai netiktu aizskartas cilvēku tiesības.

* Uzklausīti to partiju viedokļi, kuri atrada laiku piedalīties Pensionāru federācijas sanāksmē

Latvijā

Gan pasaulē, gan Latvijā katru gadu palielinās bērnu skaits, kuriem nepieciešama pediatriskā paliatīvā aprūpe, aģentūru LETA informēja Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) Paliatīvās aprūpes dienesta vadītāja vietniece aprūpes jautājumos Sofja Tomase.

Svarīgākais