Analogajai TV apraidei beigas pēc nedēļas

© Gints Ivuškāns/f64

Naktī no 31. maija uz 1. jūniju pulksten vienos Latvijā tiks izslēgta analogā apraide. Tas nozīmē: lai varētu turpināt bez maksas skatīties nacionālās apraides televīzijas (TV), piemēram, LTV1, LTV7 un LNT, iedzīvotājiem jāiegādājas ciparu TV uztveršanas ierīce – dekoders.

Ciparu TV apraides ieviesējs Lattelecom norāda, ka līdz šim ir realizēti 170 000 dekoderu un sadzīves elektronikas veikalos ir iegādāti aptuveni 30 000 televizoru ar iebūvēto jaunās apraides uztvērēju. "Daļa mājsaimniecību vēl nav iegādājušās dekoderus, tāpēc tagad ir pēdējais laiks izdarīt izvēli starp dekoderu, kabeļiem vai šķīvjiem. Skatītājiem svarīgākais ir iespēja skatīties kvalitatīvu saturu, un Lattelecom Virszemes TV ir un būs vienīgā iespēja, kā turpināt skatīties bezmaksas nacionālās apraides kanālus," stāsta Lattelecom valdes priekšsēdētājs Juris Gulbis.

Lattelecom un tirgus, sociālo un mediju pētījumu aģentūras TNS Latvija aprēķini liecina, ka ciparu TV skatās ap 150 000 mājsaimniecību visā Latvijā jeb kopumā 375 000 skatītāju. "Šie skaitļi ir labākais pierādījums, ka Latvijas iedzīvotāji pragmatiski un mērķtiecīgi pārslēdzas uz ciparu apraidi un novērtē Virszemes TV priekšrocības," norāda J. Gulbis.

Viņš uzsver, ka Virszemes TV arī turpmāk būs vienīgais veids, kā iedzīvotāji Latvijas sabiedriskās un nacionālās TV programmas varēs redzēt bez maksas, katram pašam vien jāiegādājas atbilstošas uztverošās iekārtas (antena, televizors, dekoders) vai jāpielāgo tās jaunajam apraides formātam (jāpieslēdz televizoram dekoders).

Pēc Centrālās statistikas pārvaldes datiem, Latvijā ir 888 600 mājsaimniecību, no kurām televizors ir 98 procentiem. Šobrīd analogais TV pieslēgums vēl saglabājies nepilniem deviņiem procentiem jeb aptuveni 80 000 mājsaimniecību. Lattelecom prognozē, ka, ņemot vērā līdzšinējo iedzīvotāju aktivitāti, pārslēdzoties no analogās uz ciparu apraidi, ap 1. jūniju šis skaits varētu sarukt līdz pieciem sešiem procentiem.

Latvijas Valsts radio un televīzijas centra valdes priekšsēdētājs Jānis Bokta uzsver, ka tagad TV ir pieejama daudz lielākam skatītāju skaitam. "Tas ir ļoti svarīgi, jo, protams, ka privātie maksas operatori būvē savu infrastruktūru tikai tur, kur ir maksātspējīga publika, taču LVRTC izbūvētā infrastruktūra ļauj bezmaksas signālu saņemt ikvienam Latvijas iedzīvotājam, aptverot 99,6 procentus Latvijas teritorijas. Tas ir vidēji par 20 procentiem vairāk, nekā līdz šim analogā apraide," norāda J. Bokta.

Vakar Satiksmes ministrija nosūtīja valdībai priekšlikumu, ar kuru atbalsta Lattelecom iniciatīvu – apgādāt maznodrošinātos iedzīvotājus ar bezmaksas dekoderiem, pretī dodot iespēju Lattelecom piešķirt radiofrekvenču lietošanas tiesības vēl piecus gadus – līdz 2018. gada 31. decembrim. Satiksmes ministrs Kaspars Gerhards (TB/LNNK) norāda, ka šādā gadījumā pozīcija būs jāsaskaņo ar Eiropas Komisiju.

"Mazturīgo mājsaimniecību apgāde ar bezmaksas dekoderiem, kaut arī to veiktu Lattelecom sava biznesa plāna ietvaros, varētu tikt novērtēta kā valsts atbalsts. Atbilstoši līgumam par Eiropas Savienības darbību jauns valsts atbalsts jāsaskaņo Eiropas Komisijā un jāsaņem tās lēmums par konkrētā atbalsta pasākuma atzīšanu par saderīgu ar iekšējo tirgu. Ātrākais, kad šādu lēmumu varētu pieņemt, ir trīs mēneši, taču tas var ievilkties līdz pat 18 mēnešiem," skaidro K. Gerhards.

Svarīgākais