Aizdomās par naudas izspiešanu turētās VID amatpersonas atstādinātas no amata

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Finanšu policijas pārvalde (FPP) uzsākusi četrus kriminālprocesus saistībā ar VID amatpersonu rīcību, kuras ilgstoši izspiedušas no uzņēmējiem naudu par pievienotās vērtības nodokļa (PVN) atmaksas izkārtošanu.

Par aizdomās turētajiem atzītas divas VID amatpersonas, kuru vārdus un ieņemtos amatus VID, norādot uz izmeklēšanas interesēm, neatklāj, taču norāda, ka abas amatpersonas no amata atstādinātas, turklāt vienai no tām piemērots apcietinājums, bet otrai - ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis, aģentūru LETA informēja VID Komunikācijas nodaļā.

"TV3" raidījums "Nekā personīga" 23.maijā vēstīja, ka tiesa pagājušajā nedēļā apcietinājusi VID Rīgas reģionālās iestādes Analīzes pārvaldes priekšnieka vietnieku Edgaru Strodu, kuram, iespējams, dots kukulis, lai viņš izkārtotu firmai iespēju saņemt pievienotās vērības nodokļa pārmaksu 120 000 latu apmērā, kas uzņēmumam nepienācās.

Kukuli Strods pieņēmis ar cita VID darbinieka Jāņa Nīderšneidera starpniecību. Izmeklētāji kādā bankas glabātuvē atraduši Strodam piederošu zeltu - vairākus kilogramus stieņos un monētās.

VID aģentūrai LETA atteicās atbildēt, vai no amata atstādināti Strods un Nīderšneiders, norādot: "Plašāka informācija pirmstiesas izmeklēšanas interesēs netiks sniegta."

VID informē, ka divi kriminālprocesi sākti pēc Krimināllikuma (KL) 177.panta trešās daļas par PVN krāpšanu un krāpšanas mēģinājumu pēc KL 15.panta ceturtās daļas, viens process sākts pēc KL 320.panta trešās daļas un 322.panta otrās daļas par iespējamo kukuļa izspiešanas faktu personu grupā pēc iepriekšējās vienošanās un kukuļošanas starpniecību, bet ceturtais kriminālprocess - pēc KL 329.panta par neizpaužamu ziņu izpaušanu.

VID piebilst, ka vienā no KP par aizdomās turētajām personām atzītas arī divas personas, kas nav VID amatpersonas.

"TV3" raidījums "Nekā personīga" 23.maijā vēstīja, ka augsta līmeņa VID amatpersonas gadiem ilgi esot īstenojušas PVN izkrāpšanas shēmu, par to saņemot kukuļus no uzņēmumiem, turklāt pēdējais gadījums noticis vēl šogad - šie ierēdņi izkrāpt 120 000 latu kā pārmaksātu pievienotās vērtības nodokli palīdzējuši nekustamo īpašumu uzņēmumam SIA "Eiromāja 3", kas nodarbojas ar ēku remontēšanu un apsaimniekošanu. Uzņēmums daļēji pieder Inārai Grāvītei.

Grāvītei pieder uzņēmumu grupa, kuras nosaukumā ir "Eiromāja". Viena šāda uzņēmuma zaudējumi pērn ir 7 miljoni latu. Taču tas netraucēja Grāvītei īsi pirms pašvaldību vēlēšanām pērn partijai LPP/LC ziedot 10 000 latu.

Uzņēmuma advokāts, bijušais Finanšu policijas darbinieks Ivars Mileika apgalvoja, ka PVN atmaksa uzņēmumam pienākusies un nekādas nelikumības pieļautas neesot.

"Eiromāja 3" neesot vienīgais uzņēmums, kuram iepriekšminētais grupējums palīdzējis tikt pie nelikumīgas valsts naudas. Šī gada sākumā kādai firmai izdevās izkrāpt vēl 85 000 latu. Finanšu policisti pieļauj, ka VID amatpersonas izmeklēšanu kavējušas un noziedzniekiem nopludinājušas informāciju. VID Stroda kukuļu izspiešanas grupējumā darbojušies arī auditori un juristi.

"Ja uzņēmējiem ir likumīgas PVN pārmaksas, tad nevajadzētu izmantot kaut kādus iespējamos kontaktus vai sakarus vai pakļauties kaut kādam vilinājumam, ja, vai norādījumam vai spiedienam, ka pie kaut kādas samaksātas summas būs iespējams saņemt ātrāk vai vispār saņemt savu likumīgo PVN atmaksu. Ja uzņēmējs godīgi strādā un viņam šī te pievienotās vērtības nodokļa atmaksa, pārmaksa pienākas, tad viņam nav nevienam nekas papildus jāmaksā," uzsvēris Finanšu policijas vadītājs Kaspars Čerņeckis.

Latvijā

Gan pasaulē, gan Latvijā katru gadu palielinās bērnu skaits, kuriem nepieciešama pediatriskā paliatīvā aprūpe, aģentūru LETA informēja Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) Paliatīvās aprūpes dienesta vadītāja vietniece aprūpes jautājumos Sofja Tomase.

Svarīgākais