Uzņēmēji domājot, ka Kučinska valdība ir pēdējos gados labākā

© F64

Ministru prezidenta Māra Kučinska (ZZS) valdība uzņēmēju skatījumā ir pēdējos gados labākā, sacīja Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) valdes priekšsēdētājs Jānis Endziņš.

"Ja salīdzina Māra Kučinska valdību ar citām valdībām vismaz pēdējo gadu laikā, tad noteikti šī ir labākā valdība no uzņēmēju redzespunkta. Tas tāpēc, ka tik intensīvu konsultāciju procesu, kāds uzņēmējiem visu šo laiku ir bijis gan ar premjeru, gan ar ministrijām un atsevišķi ministriem, neatminos LTRK vēsturē," teica Endziņš.

Viņš atgādināja, ka iepriekš minētajam apliecinājums ir valdības vadītāju, LTRK un citu uzņēmēju organizāciju 2016.gadā parakstītais vienošanās memorands par stratēģiskajiem mērķiem, kas visiem kopīgi būtu jāsasniedz. Liela daļa šo uzdevumu tiek īstenoti. Tāpat, atbilstoši statistikas datiem, situācija valstī uzlabojas, piemēram, iekšzemes kopprodukts (IKP) aug un uzlabojas arī atalgojuma līmenis, atzīmēja LTRK valdes priekšsēdētājs.

Endziņš piebilda, ka starp valdības līdz šim pozitīvi paveiktajiem darbiem var minēt arī noslēgto darbu pie nodokļu reformas. Lai arī uzņēmējus ne līdz galam apmierināja daudzas politisko konsultāciju rezultātā pieņemtās izmaiņas, pozitīvi vērtējams nodokļu politikas reformā ietvertais priekšlikums neaplikt ar nodokli reinvestēto peļņu, kas nākotnē vecinās izaugsmi. Tāpat atzinīgi vērtējams, ka uzņēmuma ienākuma nodoklis vairs nav jāmaksā avansā, līdz ar to uzņēmējiem nesamazināsies apgrozāmo līdzekļu pieejamība.

LTRK valdes priekšsēdētājs starp Kučinska valdības pozitīvi paveikto minēja arī likuma izmaiņas par pievienotās vērtības nodokļa (PVN) apgrieztās jeb reversās maksāšanas kārtības piemērošana vairākās nozarēs, uz ko uzņēmēji ilgstoši uzstāja, lai mazinātos. krāpniecības. Tāpat pozitīvi vērtējama samazinātās pievienotās vērtības nodokļa likmes ieviešana Latvijā raksturīgajiem dārzeņiem, augļiem un ogām.

Pēc Endziņa teiktā, "iekustinātas" arī daudzas nopietnas reformas, tostarp sperti pirmie mazie soļi ceļā uz obligāto veselības apdrošināšanu. Atzinīgi vērtējamas arī aizsāktās reformas valsts pārvaldē. No uzņēmēju viedokļa pozitīvi vērtējams reformas Valsts ieņēmumu dienestā (VID). "Ar pārliecību varu teikt, ka VID attīstās un mainās pozitīvā virzienā. Tā stratēģija un pieeja VID šobrīd ir kārtu augstāka nekā bija iepriekš. Arī jaunā vadītāja, manuprāt, ir atrasta sekmīgi," sacīja Endziņš, paužot, cerību, ka līdzīgi varētu uzlaboties darbs arī citās valsts iestādēs. Atzinīgi vērtējama arī principa "Konsultē vispirms" ieviešana valsts iestādēs.

LTRK valdes priekšsēdētājs teica, ka negatīvi vērtējami atsevišķi jautājumi, ko valdība nav paguvusi atrisināt. Tostarp nodokļu stratēģija nemotivē pašvaldības ar nodokļu rīkiem piesaistīt savai teritorijai biznesu. Problēma ir arī tas, ka Solidaritātes nodoklis nav sasniedzis savus mērķus - joprojām Latvijai būs grūti piesaistīt, piemēram, uzņēmums, kuriem personāla izmaksas veido procentuāli lielu īpatsvaru no kopējiem izdevumiem. Tāpat valdībai bija nepieciešams rast rīkus, lai palīdzētu energoietilpīgajiem uzņēmumiem saglabāt līdzšinējā apmērā obligātās iepirkuma komponentes maksājumus. "Diemžēl sanāk, ka ļoti lielai daļai mazāku uzņēmumu OIK sadaļa elektrības rēķinā pieaugs, kas nav nekas labs," teica Endziņš.

Endziņa ieskatā daļai uzņēmēju problēma ir arī straujā minimālās algas celšana valstī. Viņš pauda cerību, ka nesekos turpmāks straujš minimālās algas kāpums, jo produktivitāte tik strauji neaug.

Kā ziņots, šonedēļ aprit divi gadi kopš Saeima apstiprināja Ministru prezidenta Māra Kučinska (ZZS) veidoto valdību.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.

Svarīgākais