Sākta pirātisma apkarošanas kampaņa, vēršoties pret 240 000 Latvijas iedzīvotāju

© F64

Izrādās, ka cilvēki, kas internetā izmisīgi meklēja saites uz Maira Brieža un Oleksandra Usika boksa maču un vēlāk ar tām draudzīgi dalījās sociālajos tīklos, ir zagļi.

Arī tie, kam pat nav nojausmas, kā atšķirt legālu kaķu video no autortiesību aizsargāta, ir zagļi. Policija sadarbībā ar legālā satura radītājiem un izplatītājiem sākusi plašu pirātisma apkarošanas kampaņu, vēršoties pret 240 000 Latvijas iedzīvotāju.

Policija lietos savas metodes - taisīs pārbaudes, kontrolpirkumus, liks sodus un lielākos pirātus arī aiz restēm. Savukārt biedrība Par legālu saturu, kurā apvienojušies TV pakalpojumu sniedzēji un audiovizuālā satura ražotāji, īstenos agresīvu sociālo kampaņu. Kauninās interneta lietotājus. Tās vēstījums ietverts nosaukumā: «Nemāni sevi - tu zodz!»

Vakar kampaņas atklāšanas pasākumā rīkotāji gan atzina, ka vairākums cilvēku nemaz nemāk atšķirt legālo saturu no nelegālā. Tāpēc policija vēršas nevis pret gala lietotājiem, bet pirātisma organizatoriem. Tomēr biedrības izpilddirektore Dace Kotzeva brīdina, ka gadījumā, ja tolerance pret pirātismu sabiedrībā saglabāsies, pārmācīt nāksies arī nelegālā bezmaksas satura patērētājus. Piemēram, ar brīdinājumiem, naudassodiem un interneta atslēgšanu, kā tas esot dažviet ārzemēs.

Jāpaskaidro, ka autoriem un televīzijas kantoriem katrs nesasniegts skatītājs atņem peļņu. Savukārt policijai autortiesību pārkāpumu izmeklēšanā būtiskāks ir cits aspekts - tieši ar pirātu starpniecību skatītājus sasniedz Krievijas propaganda, un informatīvās telpas tīrība pēdējos gados ir pasludināta par politisku prioritāti. Kibernoziegumu apkarošanai tāpēc pērn policijā piešķirtas septiņas papildu štata vietas un izveidota speciāla nodaļa. Pirmā darbības gada rezultāti ir šādi: par nelegāla satura izplatīšanu ierosināta 61 administratīvā pārkāpuma lieta un 19 kriminālprocesu. Nelegāla satura piegāde pārtraukta 20 000 lietotājiem. Uz 48 stundām aizturētas 11 personas, bet viena persona divus mēnešus pavadījusi cietumā. Divām juridiskām personām draud likvidācija. Pārtraukta viena liela IT pakalpojumu tīkla darbība. Apturēti divi lielākie nelegālie TV straumēšanas servisi. Vairs nav interneta televīziju ar Latvijas domēnu. Un vēl divas lielas interneta platformas aizgājušas prom no Latvijas tirgus. Kibernoziegumu apkarošanas nodaļas priekšnieks Dmitrijs Homenko sola, ka šogad darbs kļūs vēl intensīvāks. Iecerēts izstrādāt tehnoloģisku rīku, lai nelicencēta satura izplatīšanu varētu ierobežot automātiski, bloķējot signālu internetā. Līdzīgi kā nelicencētu azartspēļu vietnēs, ekrānā parādīsies brīdinājuma uzraksts, ka Latvijas Republikas teritorijā konkrētais saturs nav pieejams.

Dace Kotzeva biedina teju ceturtdaļmiljonu Latvijas iedzīvotāju, kas, pēc viņas ziņām, izmanto nelegālos TV pieslēgumus, un droši vien vēl vairāk interneta lietotāju:

«Ir jāaizmirst tāds jēdziens kā brīvs saturs internetā. Jaunās filmas jāskatās kinoteātros, vēlāk - legālajās straumēšanas vietnēs un parastajos TV kanālos!»

Tas pats attiecas arī uz mūziku, sportu un gan jau arī kaķu video. Autortiesību turētāji paģēr, lai par visu tiktu maksāts.



Svarīgākais