Paātrina Rundāles pils restaurāciju

Pirms 13 gadiem, kad arhitekta Frančesko Rastrelli 18. gadsimtā projektētās Rundāles pils ieejas kāpņu koka pakāpieni un margas bija jau satrupējušas, uzņēmējs Boriss Teterevs ar kundzi Ināru apzinājās, ka var finansiāli palīdzēt, lai tās atjaunotu.

Šogad Teterevu ģimene nolēmusi sniegt būtisku ieguldījumu Kurzemes hercogam Ernstam Johanam Bīronam celtajā pilī. Svētdien, Rundāles pils 274. dzimšanas dienā, ar mērķi pabeigt Rundāles pils rekonstrukciju līdz 2014. gadam Teterevu ģimene parakstīja līgumu, ar kuru apņemas no saviem līdzekļiem ieguldīt pusmiljonu latu.

"Rundāles pils restaurācijas pabeigšana ir būtisks uzdevums tuvāko gadu laikā. Plānojam, ka pils būs pilnīgi restaurēta 2014. gadā. B. Tetereva ģimene ir viena no lielākajiem privātajiem mecenātiem Latvijas kultūrai. Viņi nesavtīgi un regulāri atbalstījusi Baltijas un Latvijas 18. gadsimta ievērojamākā baroka arhitektūras ansambļa Rundāles pils kompleksa restaurāciju un darbību 12 gadu garumā," stāsta Rundāles pils muzeja direktors Imants Lancmanis.

Pils restaurācijas pabeigšanai ir izstrādāta īpaša programma, kuras galvenās vadlīnijas paredz vairāku telpu – Hercoga Ernsta Johana bibliotēkas, Biljarda zāles un Hercoga otrā darba kabineta – pilnīgu restaurāciju. To pabeidzot, Rundāles pils iegūs ne tikai trīs ļoti svarīgas un sarežģītas telpas, bet arī iekļausies UNESCO Pasaules kultūras mantojuma galamērķu sarakstā ar unikālu baroka un rokoko arhitektūras ansambļa pērli līdzās Pēterhofas ansamblim pie Sanktpēterburgas, Potsdamas piļu kompleksam Vācijā un pat Versaļas pils kompleksam Francijā.

"Imants Lancmanis, vairāk nekā 40 gadu mērķtiecīgi veltot visas savas zināšanas un enerģiju Rundāles pils restaurācijai, ir pili padarījis par vienu no Eiropas kultūras mantojuma pērlēm. Mēs ar Ināru jūtamies pagodināti, ka varam I. Lancmanim un Latvijas valstij palīdzēt šīs unikālās un brīnišķīgās pils restaurācijas pabeigšanā," uzsver mecenāts B. Teterevs. Viņam šāda rocība radusies, pārdodot daļu auto biznesa Maskavā.

Viesiem pils jubilejā bija iespēja apskatīt ne tikai telpas, kuras paredzēts restaurēt, bet arī Hercogienes apartamentus, kuru restaurācija noslēdzās šogad.