Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Veselības pārvalde rūk, slimnīcu administrācija aug

© Kristaps Kuhaļskis, f64

Kamēr Veselības ministrija uzsver to, cik daudz štatu reorganizācijas rezultātā samazināts pārvaldes institūcijās, tostarp aģentūrās, ietaupot valsts līdzekļus, valsts slimnīcu administrācija augusi. Turklāt arī uz tā rēķina, ka darbā tiek paņemti likvidēto aģentūru darbinieki.

Piemēram, kad maijā apstiprinājās plāni likvidēt Veselības statistikas un medicīnas tehnoloģiju valsts aģentūru (VSMTA) (pilnībā slēgs 1. oktobrī), tās direktors Egils Lavendelis tika iecelts Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas valdē. Šajā slimnīcā viņš gan strādāja arī pirms tam, taču kopš viņa atrašanās jaunajā amatā jūlijā un augustā slimnīcā darbā tika pieņemti vēl divi darbinieki – juriste un kvalitātes vadības daļas vadītāja – no tās pašas likvidējamās aģentūras. Tāpat tika izveidots jauns – radiācijas drošības – dienests, kurā pieņemti vēl divi darbinieki. E. Lavendelis sarunā ar Neatkarīgo gan skaidroja, ka to nekādā gadījumā nevarot vērtēt kā štatu uzpūšanu vai vietas nodrošināšanu savējiem, bet kā spējīgāko un gudrāko cilvēku piesaistīšanu, izmantojot situāciju, citiem vārdiem sakot – "smadzeņu pārpirkšanu". Turklāt no VSMTA kopā ar E. Lavendeli uz bērnu slimnīcu esot pārnākuši tikai trīs darbinieki. Pārējie strādājuši citās institūcijās, tostarp citās slimnīcās, piemēram, P. Stradiņa un Rīgas 1. slimnīcā.

Būtiskas pārmaiņas bērnu slimnīcā sākās maijā – tad mainījās valdes sastāvs, jo ministrijas uzstādījums bija samazināt valsts slimnīcu valdes locekļu skaitu no pieciem uz trijiem. Amatu valdē gan nācās atstāt trijiem līdzšinējiem tās locekļiem – palika divi, bet kā trešais tika pieņemts E. Lavendelis. Jāpiebilst, ka arī viens no bijušajiem valdes locekļiem – Aivars Lisenko, Tautas partijas biedrs, – bez amata nepalika un šobrīd pilda slimnīcas saimniecības direktora pienākumus. Pēc šīm pārmaiņām slimnīcā darbā tika pieņemti jau minētie darbinieki.

Bērnu slimnīca štatu pieaugumu administrējošajā daļā skaidro ar nepieciešamību. Slimnīcā drīzumā tikšot pabeigts darbs pie daudzfunkcionālā korpusa, kurā palielināsies gan laboratorijas, gan diagnostiskās radioloģijas dienesta darba apjoms. Kā paskaidroja slimnīcas sabiedrisko attiecību speciāliste Romēna Namniece, jurista pakalpojumi iepriekš pirkti no ārpuses. Savukārt radiācijas drošības dienests izveidots, lai nodrošinātu likuma ievērošanu par radiācijas aizsardzības ietverto normu izpildi un radiācijas dienesta paplašināšanu jaunajā daudzfunkcionālā korpusā.

Arī E. Lavendelis sniedza līdzīgu pamatojumu. Pēc viņa teiktā, piemēram, Gita Kūkoja, kas pieņemta par kvalitātes vadības daļas vadītāju un VSMTA bija iekšējā audita nodaļas vadītāja, ir ļoti laba speciāliste, kuras potenciālu tagad var izmantot bērnu slimnīca. Kā pieredzējušai auditorei viņas pārziņā tagad esot ārstēšanas kvalitātes uzraudzība, medicīniskās dokumentācijas aizpildīšanas kvalitāte, likumdošanas ievērošanas uzraudzība un tamlīdzīgi jautājumi. Savukārt jaunā radiācijas drošības dienesta vadītāja Signe Mahere ir astoņus gadus nostrādājusi radiācijas drošības centrā, un viņas pieredze šim amatam ir ļoti noderīga. Līdz šim par šo jautājumu atbildējis radioloģijas nodaļas vadītājs. Taču līdz ar jaunā slimnīcas korpusa atvēršanu tiekot iegādātas sešas jaunas aparatūras vienības, tādējādi radiācijas drošības uzraudzība ieejot jaunā, augstākā pakāpē. "Es domāju, ka labāku speciālistu mēs iegūt nevaram. Un tagad es pat teiktu, ka mums ir labākie speciālisti," spriež E. Lavendelis.

Tas esot iespējams, jo, salīdzinot ar pieaugušo slimnīcām, bērnu slimnīca tomēr esot "drusku labākā stāvoklī". "Varat salīdzināt – kaut vai pusotru gadu atpakaļ bērnu slimnīcā bija zemākā alga ārstiem un māsām Rīgas slimnīcās. Nu mēs esam praktiski ar labākajām algām, un mums ir iespēja papildināt savus štatus ar ļoti vērtīgiem cilvēkiem," stāstīja E. Lavendelis. Līdz ar administratīvajiem darbiniekiem tāpat darbā esot pieņemts Rīgas 1. slimnīcas neiroķirurģijas nodaļas vadītājs Arnis Ozols. "Tā ir tāda pati smadzeņu pirkšana," piebilda E. Lavendelis.

Jāpiebilst, ka kopumā kopš maija no darba bērnu slimnīcā aizgājuši 143 darbinieki, darbā pieņemti – 123, tādējādi kopumā pēdējo piecu mēnešu laikā tās štati sarukuši par 20 darbiniekiem. Ārstu skaits samazinājies par četriem, aprūpes personāla skaits – par 14, bet pārējo darbinieku skaits – administrācija, tehniskie darbinieki, saimniecības darbinieki u. c. – par diviem darbiniekiem.