No Ārstniecības riska fonda iedzīvotājiem izmaksāts gandrīz miljons eiro

© Scanpix

Pērn no Ārstniecības riska fonda par veselībai vai dzīvībai nodarītu kaitējumu tika izmaksāti vairāk nekā 909 000 eiro, informēja Nacionālā veselības dienesta (NVD) pārstāve Evija Štālberga.

Pērn NVD saņēma 216 iesniegumus par atlīdzības izmaksāšanu no Ārstniecības riska fonda. No tiem 56 gadījumos tika pieņemti lēmumi par atlīdzības izmaksāšanu par kopējo summu vairāk nekā 909 000 eiro apmērā, bet 110 gadījumos tika pieņemts lēmums par atteikumu izmaksāt atlīdzību, jo nav konstatēts kaitējums pacienta veselībai.

Vienlaikus 14 gadījumos dažādu iemeslu dēļ tika atteikta sūdzības izskatīšana, tostarp sūdzība saņemta par gadījumu pirms 2013.gada 25.oktobra, kad fonds sāka savu darbību, ticis nokavēts Pacientu tiesību likumā noteiktais iesniegšanas termiņš, nav mantojuma apliecības, gadījums neattiecas uz Ārstniecības riska fondu pēc satura vai konstatēts kāds cits trūkums, kas neļauj ierosināt administratīvo lietu.

Štālberga informēja, ka kopumā kopš fonda darbības sākuma 2013.gadā no tā izmaksātas atlīdzības vairāk nekā 3 839 500 eiro apmērā.

Līdz šim lielākā vienam pacientam izmaksātā summa no fonda ir 142 290 eiro, kas ir normatīvajos aktos noteiktā maksimālā summa, kas izmaksājama no fonda par veselībai vai dzīvībai nodarītu kaitējumu. Šī summa vienā gadījumā izmaksāta saistībā ar veselības aprūpi smagas traumas gadījumā, otrā gadījumā saistībā ar savlaicīgi nenoteiktu diagnozi un novēloti sāktu veselības aprūpi, kā rezultātā iestājās pacienta nāve. Citas līdz šim lielākās izmaksātās summas saistītas ar dzemdību palīdzības sniegšanu vai saslimšanu nediagnosticēšanu, kas izraisījis smagas sekas.

Štālberga skaidro, ka visbiežāk pacientu iesniegumi ir par tādā medicīnas jomām kā traumatoloģija, neiroloģija, ķirurģija, ginekoloģija un dzemdību palīdzība, kā arī stomatoloģija. Sūdzības ir ļoti daudzveidīgas, piemēram, par nepietiekamu veselības aprūpi, nenoteiktām diagnozēm, sekām pēc veiktajām manipulācijām un citām situācijām.

Saņemot pacienta iesniegumu par veselībai vai dzīvībai nodarītu kaitējumu, NVD pārbauda, vai ir iesniegti visi nepieciešamie dokumenti un ievēroti Pacientu tiesību likumā noteiktie termiņi, proti, kaitējums pacientam nodarīts pēc 2013.gada 25.oktobra, iesniegums iesniegts ne vēlāk kā divu gadu laikā no kaitējuma atklāšanas dienas, taču ne vēlāk kā triju gadu laikā no tā nodarīšanas dienas. Tālāk NVD nosūta saņemtos dokumentus Veselības inspekcijai (VI) ekspertīzes veikšanai. Inspekcijas eksperti veic ekspertīzi un nosaka pacienta dzīvībai vai veselībai nodarītā kaitējuma esamību vai neesamību, kaitējuma sekas un apmēru.

Pēc izvērtēšanas inspekcija sniedz atzinumu NVD, kas, pamatojoties uz VI atzinumu, pieņem lēmumu par atlīdzības izmaksāšanu vai atteikumu izmaksāt atlīdzību.

Pacienta atlīdzības prasījumu par viņa dzīvībai vai veselībai nodarīto kaitējumu, kā arī par ārstniecības izdevumu atlīdzināšanu izskata un lēmumu pieņem sešu mēnešu laikā pēc atlīdzības prasījuma iesniegšanas Ārstniecības riska fondā. Ja ir nepieciešama papildu informācijas pieprasīšana, savākšana un izvērtēšana, ārstniecības izdevumu izskatīšanas un lēmuma pieņemšanas termiņu pagarina līdz vienam gadam.

Svarīgākais