Pensionāriem invalīdiem plāno atmaksāt ieturēto

Saeima apņēmusies ne tikai mainīt likuma par pensiju un pabalstu izmaksu līdz 2012. gadam nosacījumus attiecībā uz invalīdiem, kuri saņem vecuma vai izdienas pensijas, bet arī atmaksāt visu ieturēto pensijas daļu.

Saeima pagājušajā nedēļā pieņēma lēmumu grozīt šo likumu, kas paredz, ka pensijas tiek izmaksātas par 10% mazākas, bet strādājošajiem pensionāriem pat par 70%. Šie samazinājumi skāruši arī personas ar invaliditāti, kuras sasniegušas pensijas vecumu, tādējādi šie cilvēki tikai sava pensijas vecuma dēļ nonākuši neapskaužamā situācijā. Līdz pensijas vecumam viņi saņēma invaliditātes pensijas, kuras nav pakļautas samazinājumam, bet, sasniedzot 62 gadus, saņem vecuma pensijas – jau samazinātā apmērā. Saeima pirms tam vienojās, ka šādi ierobežojumi jāatceļ attiecībā uz personām, kam invaliditāte piešķirta uz mūžu. Taču tagad šo soli Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas deputāti vēlas labot, nosakot, ka samazinājums neattiektos uz visiem invalīdiem pensijas vecumā neatkarīgi no tā, uz cik ilgu laiku piešķirta invaliditāte, kā arī uz invalīdiem – izdienas pensiju saņēmējiem. Kopumā valstī ir 29 186 cilvēki ar invaliditāti pensijas vecumā.

Komisija otrdien vienojās par grozījumu jauno redakciju, saskaņā ar kuru pensijas šiem cilvēkiem turpmāk netiktu ieturētas, kā arī vienošanās panākta par to, ka pensionāriem invalīdiem ir jāatmaksā ieturētais. Plānots, ka likuma grozījumi varētu stāties spēkā jau no šā gada 1. novembra, un jau no šā datuma sāktos arī ieturējumu atmaksāšana, proti, pensionāri saņemtu ieturēto par laika posmu no jūlija līdz oktobrim. Tomēr vēl nav skaidri zināms par finansējumu – Labklājības ministrijas speciāliste Jana Muižniece skaidro, ka no sociālā budžeta var atmaksāt izdienas pensionāriem un invalīdiem uz mūžu, bet visiem invalīdiem pensionāriem atmaksājamā summa varētu sasniegt pat četrus miljonus latu. Tātad liekas naudas nav. Saeimas komisija lūdza sagatavot ministrijai aprēķinus un, kā uzsvēra komisijas vadītāja Aija Barča, ir iespējams prasīt atļauju Finanšu ministrijai pārdalīt sociālā budžeta līdzekļus.

Svarīgākais