Hidroloģiskā situācija Lielupē un Daugavā pagaidām stabila

© F64

Arī pēdējā diennaktī sarežģītā hidroloģiskā situācija Lielupē un Daugavā nav mainījusies, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra informācija.

Lielupē lejpus Staļģenes ir ledus sastrēgums, tādēļ ūdens līmenis Staļģenē saglabājas augsts - sestdienas rītā 4,39 metri, kas ir 89 centimetrus virs palieņu applūšanas robežas.

Pie Mežotnes ūdens līmenis lēnām krītas, bet posmā no Jelgavas līdz Jūrmalai - lēnām paaugstinās un vietām nedaudz pārsniedz palieņu applūšanas līmeni.

Daugavā ūdens līmenis tikpat kā nemainās, galvenokārt lēni pazeminās. Posmā no Līvāniem līdz Pļaviņām saglabājas ledus sastrēgums un augsts ūdens līmenis, vietām applūdušas palienes.

Augsts ūdens līmenis ir arī Misas upē, kur, līdzīgi kā janvāra sākumā, vietām applūdušas zemākās vietas. Citās Lielupes baseina upēs ūdens līmenis galvenokārt pazeminās.

Tuvākajās dienās vairumā Latvijas upju ūdens līmenis kritīsies, līdz ar sala atgriešanos atsāksies upju aizsalšana un vižņu iešana. Ledus iešanas laikā iespējamas straujas ūdens līmeņa svārstības.

Upju atkārtota aizsalšana palielinās plūdu risku nākamajā lielajā atkusnī vai pavasarī, bīstamākā situācija veidosies Daugavas posmā no Līvāniem līdz Pļaviņām, kā arī Lielupē.

Svarīgākais