Ar saules enerģiju darbināmo transportlīdzekļu sacīkstēs piedalās 88 dalībnieki

Ar saules enerģiju darbināmo transportlīdzekļu sacīkstēs "Saules kauss 2010" šajā nedēļas nogalē pulcēja 88 dalībniekus.

Latvijas Universitātes Cietvielu fizikas institūtā notikušajā 3. Latvijas "Saules kausa" pasākumā - lekcijās un sacensībās kopumā piedalījās 58 jauniešu komandas, kurās startēja 70 puiši un 18 meitenes. Tāpat pasākumā piedalījās vairāki desmiti skolotāju, vecāku un līdzjutēju.

Jaunākie pasākumu dalībnieki bija Dāvis Grabovskis no Vācijas un Atis Beldhams no Jaunzēlandes, kuriem abiem ir tikai četri gadi.

Sacensības notika ātruma trasē, kur bija jāveic 7,5 metrus garš mākslīgā seguma skrejceļš, šķēršļu jeb spēka trasē - jāpārvar sešus metrus garš mākslīgās zāles klājums ar pauguriem, ūdens trasē - jāveic astoņus metrus garš baseins, kā arī gaisa trasē.

Labākie vairākās nominācijās kopumā tika noteikti trīs klasēs - Tautas klase, Ekstra klase un Nestandarta klase.

Jau ziņots, ka trešo gadu LU Cietvielu fizikas institūts Latvijas skolu jauniešiem organizēja izglītības projektu, kas saistīts ar saules enerģijas izzināšanu. Projekta mērķis ir izglītot Latvijas jauniešus alternatīvajās enerģijās, dodot iespēju pašiem izdomāt un izgatavot mašīnu, laivu, lidaparātu, kuru darbina tikai saules enerģija, kā arī stimulēt jauniešu interesi par alternatīviem enerģijas veidiem un ar tiem saistītām tehnoloģijām, rosinot interesi par zinātni un tās lomu Latvijas nākotnes veidošanā.

"Saules kauss 2010" tiek organizēts Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras īstenotās inovatīvas uzņēmējdarbības motivācijas programmas ietvaros, to līdzfinansē Eiropas Savienība un Eiropas Reģionālās attīstības fonds.

Svarīgākais