Pretodu līdzekļu pieprasījums pārsniedz piedāvājumu

Masveidīgā odu savairošanās ir būtiski palielinājusi pieprasījumu pēc dažādiem pret odu līdzekļiem, daudzviet padarot tos pat par deficīta precēm.

Labvēlīgo laika apstākļu dēļ šopavasar vērojama neraksturīgi liela šo kukaiņu aktivitāte, kā rezultātā cilvēki stiedz iegādāt dažādus aizsarglīdzekļus.

Tomēr lielā pieprasījuma dēļ daudzviet ir apgrūtināta pretodu līdzekļu iegādāšanās, piemēram, Rīgas aptiekās ir pagrūti atrast pretodu smidzināmos līdzekļus, kas būtu piemēroti maziem bērniem.

Problemātiska situācija ir arī reģionos, piemēram, nedēļas nogalē pretodu smidzināmos līdzekļus ļoti apgrūtinoši bija iespējams atrasts Dobeles tirdzniecības vietās, bet Ogres rajona Madlienas pagastā iedzīvotāju pieprasījums bija krietni pārsniedzis piedāvājumu, šos produktus saimniecības preču veikalā padarot par reālu deficītu.

Kā aģentūrai LETA atzina vairākās tirdzniecības vietās, produkcijas piegādātāji šobrīd vienkārši nespējot nodrošināt veikalnieku lielo pieprasījumu, kā rezultātā pretodu līdzekļi daudzviet reģionos ir liela deficīta prece.

Entomologs Voldemārs Spuņģis laikrakstam "Latvijas Avīze" iepriekš skaidrojis, ka pateicoties labvēlīgajiem apstākļiem, Latvijā būtiski ir savairojušies odi.

Tie odi, kas pašlaik mums dzeļ, ir vai nu veiksmīgi pārziemojuši alās un pagrabos, vai izšķīlušies no rudenī uz augsnes, peļķēs vai ūdenī izdētajām oliņām. Tā kā bija sniegota ziema bez atkušņiem, par odiem var teikt - cik rudenī aizgāja gulēt, tik pavasarī pamodās. To tāpat var attiecināt arī uz ērcēm, kas tāpat pārziemojušas ideāli, skaidroja Spuņģis.

Latvijā pavisam ir 26 odu sugas, četras no tām - lielāki un lēnīgāki kukaiņi - ir malārijas odi.

Mediķi atgādina, ka daudzo odu dēļ īpaši uzmanīgiem vajadzētu būt alerģiskiem cilvēkiem un mazu bērnu vecākiem. Dodoties izbraukumos pie dabas vai vienkārši pavadot laiku odu apsēstās vietās, līdzi jāņem preparāti kukaiņu atbaidīšanai un pretalerģiskie medikamenti.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.