Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā

Deputāti atceļ liegumu, kurā paši nedrīkst savu amatu savienot ar darbu citās vietās

© F64

Saeima šodien galīgajā lasījumā pieņēma izmaiņas likumā "Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā", atsakoties no līdzšinējā lieguma valsts amatpersonām savu amatu savienot ar darbu konsultatīvajās padomēs, darba grupās un komisijās.

Pēc Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija rosinājuma likums papildināts ar daļu par atļauju savienot valsts amatpersonas amatu ar amatu, ko amatpersona ieņem saskaņā ar likumu, Saeimas apstiprinātajiem starptautiskajiem līgumiem, Ministru kabineta noteikumiem un rīkojumiem, ja tas neapdraud valsts amatpersonas vai institūcijas, kurā attiecīgā valsts amatpersona ir nodarbināta, normatīvajos aktos noteikto patstāvību, kā arī pedagoga, zinātnieka, ārsta, profesionāla sportista un radošo darbu, arī veicot šos darbus kā saimnieciskās darbības veicējam saskaņā ar likumu.

Tāpat noteikts, ka amatu, ko valsts amatpersona, pārstāvot attiecīgo iestādi, ieņem citu institūciju veidotajās komisijās, konsultatīvajās padomēs un darba grupās un par kuru nav noteikta atlīdzība, neuzskatīs par valsts amatpersonas darbu.

Veiktas arī citas izmaiņas, tostarp tiks ieviesta vienkāršāka kārtība, kādā iestādes vadītājs dod atļauju amatpersonai savu amatu savienot ar citu darbu. Šādos gadījumos lēmumu, kas iestādei turpmāk būs jāreģistrē, varēs noformēt arī rezolūcijas formā. Tas atvieglošot iestādes vadītāja darbu un birokrātiskās procedūras.

Tāpat likumā noteikts, ka pie konkrētiem nosacījumiem publiskas personas institūcijā nodarbinātai personai, kurai uzdots pildīt valsts amatpersonas pienākumus, uz ne vairāk kā pusotru gadu varēs atļaut amatu savienošanu. To publiskas personas institūcijas vadītājs varēs darīt, ja tas neradīs interešu konfliktu un nekaitēs valsts amatpersonas tiešo pienākumu pildīšanai.

No likuma svītrots ierobežojums par nepieciešamību karavīriem un zemessargiem būt bijušiem starptautiskās operācijās, lai normatīvajā aktā noteiktie pakalpojumi netiktu uztverti kā dāvanas. Līdz ar to attiecīgā norma attieksies uz visiem karavīriem un zemessargiem. Par dāvanām šī likuma izpratnē nebūs uzskatāmi pakalpojumi un atlaides, ko piedāvā komercsabiedrības, individuālie komersanti, kā arī zemnieku un zvejnieku saimniecības un kas īpaši paredzētas Nacionālo bruņoto spēku profesionālā dienesta karavīriem un zemessargiem.