Latvijas Banka laiž apgrozībā jaunu divu eiro piemiņas monētu

© Publicitātes foto

Latvijas Banka šodien laiž apgrozībā Baltijas valstu 100 gadu jubilejai veltītu divu eiro piemiņas monētu, pavēstīja Latvijas Bankas preses sekretārs Jānis Silakalns.

Atzīmējot Baltijas valstu 100 gadu jubileju, Latvijas Banka, Lietuvas Banka un Igaunijas Banka izlaidušas divu eiro piemiņas monētu ar vienotu, iedzīvotāju interneta balsojumā izvēlētu valsts puses dizainu atgādinājumam par Baltijas nāciju apņēmību aizstāvēt savu neatkarību. "Monēta apliecina Latvijas, Lietuvas un Igaunijas vienotību un gatavību sadarboties neatkarības un brīvības vārdā un simbolizē Baltijas valstu kopīgo pagātni, tagadni un nākotni," piebilda Silakalns.

Kopīgajā Baltijas valstu 100 gadu jubilejai veltītajā divu eiro piemiņas monētā pārtaps Lietuvas dizainera Justa Petruļa darbs - simboliska bize, kurā savijas triju Baltijas valstu liktenis. Triju valstu monētām ir vienāds, sabiedrības balsojumā izvēlēts valsts puses dizains, bet atšķiras tajā ietvertais valsts nosaukums.

Monētas tirāža ir 500 000 eksemplāru. "Latvijas Bankas pieredze liecina, ka šāda tirāža ir pietiekama, lai monētu apmaiņai pietiktu visiem interesentiem vismaz vairākas nedēļas," piebilda Latvijas Bankā.

Vienlaikus 5000 monētu būs iespējams iegādāties arī "Brilliant Uncirculated" kvalitātē īpašā suvenīriesaiņojumā, kuras cena Latvijas Bankas kasēs ir 7,30 eiro, tāpat būs pieejami 7000 apgrozības monētu komplektu, kuru cena Latvijas Bankas kasēs ir 25 eiro.

Monētas apmaiņai un tīstokļos būs pieejamas tikai Latvijas Bankas kasēs, savukārt monētas suvenīriesaiņojumā, kā arī apgrozības monētu komplektus būs iespējams iegādāties arī Latvijas Bankas kolekcijas monētu un citu numismātikas produktu iegādes vietnē internetā e-monetas.lv.

Jaunās divu eiro monētas kaltas monētu kaltuvē Lietuvā - "Lietuvos monetø kalykla".

Šī ir pirmā kopīgā Baltijas valstu divu eiro piemiņas monēta. Tāpat kā citas divu eiro piemiņas monētas arī šīs tirāžas monētas būs derīgas norēķiniem visā eirozonā.

Katru gadu ikviena eirozonas valsts var izlaist divas divu eiro piemiņas monētas, kas veltītas valsts, Eiropas vai pasaules nozīmes notikumiem. Papildus tam visas eiro zonas valstis kopā var izlaist vēl vienu divu eiro monētu kādas kopējas Eiropas Savienības valstu tēmas ietvaros. Piemiņas monētām ir tādas pašas iezīmes kā parastajām divu eiro apgrozības monētām, bet pusē ar attiecīgās valsts veidoto simboliku uz tām attēlots piemiņas motīvs.

Latvijā pirmā īpašā dizaina divu eiro piemiņas monēta, kuru Latvijas Banka laida apgrozībā 2014.gadā, veltīta Rīgai - uz monētas attēlota Vecrīgas panorāma.

Latvijā

Krimināllietu pret bijušo Rēzeknes mēru Aleksandru Bartaševiču par ierobežotas pieejamības informācijas izpaušanu, kā arī par to, ka viņš 16 gadus valsts amatpersonas deklarācijās apzināti nenorādīja ziņas par ārzemēs iegādātu īpašumu un citiem ienākumiem lielā apmērā, Latgales rajona tiesa Balvos plāno sākt skatīt 13.decembrī plkst.10, aģentūra LETA noskaidroja tiesā.

Svarīgākais