Neviens nav pieteicies pirkt nevajadzīgos NBS mīnu kuģus

No Nīderlandes iepirktajiem kuģiem pircēji joprojām nav atrasti, tāpēc Latvijas aizsardzības ministrs Imants Lieģis (PS) kopā ar Nīderlandes vēstnieku Juriānu Krāku šo jautājumu aktualizēja šonedēļ notikušajās starptautiskajās mācībās Baltic Fortress.

Gada sākumā starp abu valstu Aizsardzības ministrijām tika panākta vienošanās, ka līgumā par mīnu kuģu iegādi no Nīderlandes tiks veiktas izmaiņas – maksājumus 16 miljonu eiro apmērā iesaldēs līdz 2013. gadam. Papildu vienošanās paredz, ka Latvija un Nīderlande kopīgi meklēs pircēju diviem līgumā iekļautajiem kuģiem – viens no tiem jau atrodas Latvijas bruņoto spēku rīcībā, otrs vēl nav piegādāts. Kopumā Latvijai vajadzētu saņemt piecus mīnu meklēšanas kuģus, taču mūsu Aizsardzības ministrija pavēstīja, ka tik daudz neesot vajadzīgs.

Šonedēļ notikušajās starptautiskajās mācībās I. Lieģis informēja, ka kuģu pirkšanas un pārdošanas jautājums ticis aktualizēts sarunās ar citu valstu vēstniekiem un arī Nīderlandes puse devusi savu artavu. Tomēr darījumā nekas nav pavirzījies uz priekšu, kaut arī Nīderlandes vēstnieks kuģus slavēja, sakot, ka tie pierādījuši labas darbspējas Nīderlandes Jūras spēku sastāvā Ziemeļjūrā.

Neatkarīgā interesējās, vai nebūtu lietderīgāk un lētāk izmantot abus kuģus NATO ātrās reaģēšanas spēku sastāvā, nevis sūtīt karavīrus uz misiju Afganistānā. Tad abi iepirktie kuģi attaisnotu savu eksistenci. Kaut arī I. Lieģis apgalvoja, ka "mīnu meklēšanas spēja ir ļoti nozīmīga un mēs to piedāvājām saviem sabiedrotajiem", galvenā prioritāte Latvijai un NATO tomēr esot dalība Afganistānas operācijās. "Mūsu Jūras spēki piedalās mīnu meklēšanā Vidusjūrā NATO sastāvā, bet mīnu meklēšana nav pirmā prioritāte," atbildēja aizsardzības ministrs.

Šobrīd vairs netiek runāts par nīderlandiešu pretmīnu kuģu neapmierinošo tehnisko stāvokli, jo tiem drīz pēc saņemšanas vairākkārt bija nepieciešams remonts. Tomēr peripetijas ap vainīgo meklēšanu kuģu dokumentācijas iepirkuma un tulkojuma lietā nav beigušās. Par iespējamo interešu konfliktu kuģu iegādes procesā pārbaudi ierosinājis Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB), un tā saistīta ar kuģu tehniskās dokumentācijas tulkojuma veikšanā iesaistītu personu. Tā piedalījusies kuģu pirkšanas procesā un bijusi saistīta ar firmu, kura nodrošināja dokumentācijas gatavošanu. KNAB šos pārbaudes materiālus jau pērn nosūtījis Militārajai policijai, kas sākusi kriminālprocesu, Neatkarīgo informēja biroja pārstāvis Andris Vitenburgs. Militārā policija materiālus no KNAB ir saņēmusi un pievienojusi kriminālprocesam. Tomēr nav zināms, cik ilgi izmeklēšana turpināsies.

***

UZZIŅAI

• No Nīderlandes piegādātie kuģi jūrā braukuši kopš 1984. gada.

• Ik gadu Nīderlandei par kuģiem vajadzētu maksāt 5,6 miljonus latu.

• Panākta vienošanās, ka Latvijas Aizsardzības ministrijas divu gadu maksājums 16 miljonu eiro apmērā tiek atlikts līdz 2013. gadam.

• Pilns kuģu tehniskās dokumentācijas komplekts tika iegādāts par 580 000 eiro sākotnējo Nīderlandes piedāvāto 1,5 miljonu eiro vietā. Tieši dokumentācijas iepirkuma summa un veids rosināja veikt pārbaudes, kurās iesaistīts KNAB un Militārā policija.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.