Glābiņa no odiem šovasar nebūs

© nra.lv

Tik sakosts mans bērns nekad nav bijis, Neatkarīgajai saka piecus gadus vecā Daniela māmiņa Astra. Kakls, rokas, kājas, arī seja – visa odu sakosta, lielas pumpas un maziņas sarkanas, iespējams, no knišļiem.

Maziem, bet nikniem kukaiņiem. Šogad odi kož negantāk, saka bērnu vecāki, un asinskāro kukaiņu ir daudz vairāk nekā citus gadus. Mediķi saka: medicīnā netiek izdalīta īpaša alerģija pret odiem, bet nenoliedzami – odu kodumu sekas liek sevi manīt, īpaši maziem bērniem, kuri tos nedzen prom.

Mazais Daniels apmeklē bērnudārzu Rīgā, un citus gadus pavasarī tādu odu mākoņi nebija manīti. Tagad jau uz bērnudārzu ir jāņem līdzi pretodu līdzeklis. Astra norāda, ka iepriekš dēlam nav novērota alerģija, arī lapsenes ir iedzēlušas, taču odi ir tik uzmācīgi, ka mazais nāk mājās nokasītām kājām un rokām.

Alerģiska reakcija izplatīta

Visticamāk, paši odi nav mainījušies, bet to šogad ir daudz vairāk un tie ir aktīvāki, situāciju raksturo Bērnu slimnīcas alergoloģe-pulmanoloģe Elīna Puķe. Pēdējo dienu laikā slimnīcā nogādāti jau vairāki bērni, kurus pamatīgi sakoduši odi. "Alerģiska reakcija ir, īpaši maziem bērniem, īpaši, ja ods iekodis sejā, plakstiņos, tad uzpampst visa acs," stāsta mediķe. "Teorētiski, medicīnā īpaša alerģija pret odu kodumiem, kā tas ir ar bitēm vai lapsenēm, izdalīta nav, taču bez šaubām – ods siekalojas, lai labāk piesūktos, un šīs siekalas satur vielas, kuras var izraisīt alerģisku reakciju." Tas ir arī atkarīgs no cilvēka individuālās jutības.

E. Puķe iesaka zīdainīšu ratiņus, laukā ejot, apklāt ar kādu gaisa caurlaidīgu audumu, jo tik mazus bērnus neiesaka apsmidzināt ar pretodu līdzekļiem. Pēc odu kodumiem labi palīdz aukstuma kompreses, tās neļauj odu indei iedarboties un izraisīt nepanesamo niezi. Ja bērns vai pieaugušais ir alerģisks, tad noteikti ir jākonsultējas ar ārstu, kas ieteiks, kādus preparātus lietot profilaksei vai pēc odu uzbrukuma.

Jāsagatavojas odiem

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta mediķi norāda, ka attiecībā uz odu kodumiem svarīga ir profilakse, dabā jāizvēlas atbilstošs apģērbs. Ja cilvēku jau ir sakoduši odi, mediķi koduma vietu iesaka nomazgāt ar ūdeni un ziepēm. Koduma vietas var nosmērēt ar briljanta zaļo. Ja odi vai knišļi sakoduši bērnu, viņš jānovēro, jo mūsdienās ir ļoti daudz alerģisku mazuļu, tāpat daudz bērnu ikdienā nav saskārušies ar odu vai citu kukaiņu kodumiem un šī jaunā pieredze var būt visai nepatīkama. Koduma vietās var uzlikt vēsas tējas novārījuma kompreses (melnā tēja, kumelīšu tēja).

Milzīgs pieprasījums

Ģimenes aptieku pārdošanas attīstības vadītājs Egils Tēbelis Neatkarīgajai atzīst: "Saistībā ar pretlīdzekļu iegādi esam konstatējuši, ka patlaban pēc tiem vērojams milzīgs pieprasījums. Šogad līdzekļus iepirkām pērnā gada apjomā, taču jau tagad teju visa prece izpirkta. Arī lieltirgotavas nespēja prognozēt milzīgo pieprasījumu, tādējādi var paredzēt, ka tuvāko nedēļu laikā Latvijā var sākties nebijis knišļu un kukaiņu pretlīdzekļu deficīts."

Tomēr pagaidām vēl šādi līdzekļi ir nopērkami. E. Tēbelis stāsta, ka var iegādāties trīs dažādu veidu knišļu un kukaiņu pretlīdzekļus – aerosolus, krēmus un smērējamos zīmuļus. Visizplatītākie ir tieši aerosoli, taču tie piemērotāki pieaugušajiem un bērniem, kuru vecums pārsniedz divus gadus. Savukārt krēmi un pieniņi ir ērtāk lietojami maziem bērniem, sākot no gada vecuma.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.