airBaltic: AT Senāta spriedums ir klajā pretrunā ar ES regulām

Augstākās tiesas Senāta spriedums atdot pasažierim naudu par ekonomiskās klases biļeti, jo viņš nolēmis nelidot, ir klajā pretrunā ar Eiropas Savienības (ES) regulām, biznesa portālu "Nozare.lv" informēja nacionālā lidsabiedrība "airBaltic".

"airBaltic" skaidro, ka 2006.gadā klients no aviokompānijas iegādājās ekonomiskās klases biļeti, taču vēlāk mainīja plānus un izlēma nelidot. Pasažieris vēlējās par ekonomiskās klases biļeti saņemt atpakaļ iztērēto naudu no "airBaltic". Lai gan tas ir pretrunā ar ES regulām, tiesa "līdz pat Augstākas tiesas Senātam to neatzīst". AT Senāts spriedumu pieņēmis 7.aprīlī, un šodien tas saņemts aviokompānijā "airBaltic".

Lidsabiedrības pārstāvji skaidro, ka, tā kā Augstākās tiesas Senāta spriedumā rakstītais ir klajā pretrunā ar ES regulām, "airBaltic" Senāta spriedumu apstrīdēs Eiropas tiesu institūcijās, jo ""airBaltic" kā starptautiskai kompānijai ir jāievēro ES un starptautiskās tiesību normas."

"Ja ekonomiskās klases pasažieri varētu saņemt atpakaļ naudu, lētākās aviobiļetes izpirktu pasažieri, kas vēl nav nopietni izlēmuši ceļot. Pasažieri tādējādi bloķētu lētākas vietas, ko aviokompānija nevarētu pārdot. Rezultātā aviokompānija būtu spiesta pacelt biļešu cenas un "airBaltic" zaudētu konkurences cīņā ar aviokompānijām kaimiņvalstīs, kurās ES regulas tiek ievērotas un nauda par neizlietotām ekonomiskās klases biļetēm netiek atmaksāta," savu nostāju argumentē "airBaltic".

Tāpat tiek uzsvērts, ka "airBaltic" noteikumi ir līdzīgi vai identiski visām aviokompānijām ES. Esot virkne aviosabiedrību, kas veic lidojumus uz Rīgu, kuras pārdod tikai un vienīgi neatmaksājamas biļetes. Par iegādātajām "airBaltic" biznesa klases biļetēm pasažieri var saņemt naudu atpakaļ, ja mainās ceļojumu plāni.

Svarīgākais