Rīgā un Saldū septiņi karstuma dūriena cietušie

Iepriekšējā diennaktī Neatliekamās medicīniskās palīdzības (NMP) dienestā fiksēti septiņi izsaukumi, kas saistīti ar saules un karstuma radītām sekām, biznesa portālu "Nozare.lv" informēja NMP dienesta Komunikācijas nodaļas vadītāja Ilze Bukša.

No karstuma dūriena vakar cieta divus un piecus gadus veci rīdzinieki, kuri ilgu laiku bija uzturējušies saulē. Tāpat NMP dienesta mediķu palīdzība vakar bija vajadzīga 21 un 32 gadus vecām sievietēm Rīgā un trim jaunietēm Saldū, kuras bija guvušas karstuma dūrienu.

NMP dienesta mediķi aicina uzmanīties, karstā laikā uzturoties saulē, jo cilvēka organisms, nespējot regulēt savu temperatūru, var pārkarst. Par karstuma dūrienu var liecināt dažādi simptomi: galvassāpes, reibonis, pēkšņi paaugstināta ķermeņa temperatūra, miegainība, slikta dūša. Dažkārt var būt arī vemšana, samaņas zudums vai krampji. Šādos gadījumos nekavējoties jāsauc neatliekamā medicīniskā palīdzība.

Mediķi atgādina, ka, uzturoties saulē, uz galvas vēlams vilkt cepuri vai kādu citu galvassegu, lai tādējādi pasargātu sevi no saules dūriena. Pieaugušajiem īpaša vērība jāpievērš arī zīdaiņiem ratiņos, jo, atrodoties ilgstoši saulē, mazulis tajos var pārkarst. Tāpat arī nedrīkst atstāt bērnus bez pieskatīšanas automašīnā ar aizvērtiem logiem, jo tas rada lielu risku, ka mazulis būs pakļauts karstuma dūrienam. Jāatceras, ka arī jauni un veseli cilvēki nav pasargāti no saules un karstuma ietekmes.

Apstākļos, kad karstums pārsniedz 28 grādu robežu, iedzīvotāji tiek aicināti plānot dienu tā, lai pēc iespējas mazāk laika pavadītu atklātā saulē laikā, kad karstums ir visintensīvākais, tas ir, laikā no plkst.11 līdz 15.

Kā ziņots, aizvadītajā nedēļā NMP dienesta mediķi izbrauca pie šogad pirmajiem vasaras sezonas traumas guvušajiem - saules, karstuma un ūdens traumu upuriem.

Pagājušajā svētdienā NMP dienesta brigāde Pļaviņās sniegusi palīdzību 17 gadus vecai jaunietei, kurai mediķi konstatēja karstuma dūrienu. Svētdien izsaukums saņemts arī pie astoņus gadus veca zēna Aglonā, kuram arī bija konstatēts karstuma dūriens.