Skolēni neziņā par dziesmu svētkiem

Daudzu skolu deju kolektīvu un koru dalībnieki, vecāki un vadītāji ir satraukti par neziņu, ko radījuši X Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku organizētāji. Lai arī lielākā daļa skates jau ir noslēgušās, rīkotāji tikai nākamnedēļ sola apstiprināt tos kolektīvus, kuri jau no 6. līdz 11. jūlijam varēs piedalīties svētkos Rīgā.

Tāpat radušās bažas, ka saīsināto svētku dēļ novārtā atstās galvaspilsētas jauniešus, priekšroku dodot pārējo pilsētu un novadu dalībniekiem. Bažas gan noraida paši svētku rīkotāji.

"Skolēnu tautas deju kolektīvi izvirzīti dalībai svētkos, ņemot vērā dejošanas prasmi un māksliniecisko līmeni, nevis skolas atrašanās vietu. Rīgas skola nav kritērijs lēmuma pieņemšanai – izvirzīt vai neizvirzīt kolektīvu dalībai svētkos, kritērijs ir dejotāju sniegums atlases skatēs," Neatkarīgajai skaidro skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku komunikācijas darba grupas vadītāja Aiga Ozoliņa.

Viņa norāda, ka visas novadu pašvaldības un līdz ar to arī skolas un kolektīvi laikus ir informēti par to, ka dalības apstiprinājums tiem kolektīviem, kas piedalīsies svētkos, tiks paziņots pēc visu skašu rezultātu apkopošanas no 24. līdz 28. maijam.

"Dalībniekus svētkiem izvirza X Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku atlases konkursu žūrijas komisija. Precīzs dalībnieku skaits būs zināms nākamnedēļ, bet plānotais skaits lielākajās grupās apmēram ir zināms – korus pārstāvēs 12 500 dziedātāju, deju kolektīvus – 12 500 dejotāju. Šonedēļ noskaidroti 328 kori no 391 pretendenta," precizē A. Ozoliņa.

"Man ir liels gandarījums, ka gan dziedātāji, gan viņu skolotāji ir atzīstami strādājuši. Kopš iepriekšējiem svētkiem ir palielinājies jaukto, bet diemžēl sarucis zēnu koru skaits. Prieks, ka dziesmu izpildījumam ir meklēts kāds novatorisks risinājums, ka nenotiek tikai atdziedāšana," skaidro koru atlases skašu žūrijas komisijas loceklis Arvīds Platpers. Nākamās nedēļas laikā būs zināmi tie deju kolektīvi, kuri saņems ielūgumu uz dziesmu un deju svētkiem.

Neatkarīgā jau ziņoja, ka nedēļas laikā, kopš sākusies biļešu tirdzniecība uz skolēnu dziesmu un deju svētkiem, vislielākais pieprasījums ir tieši pēc tautas deju koncerta Deja kāpj debesīs koncerta Daugavas stadionā. No trim koncertiem divi ir pilnībā izpārdoti un ir palikusi iespēja iegādāties vien dažas dārgākās biļetes. Savukārt uz pārējiem koncertiem, tostarp noslēguma koncertu Mežaparkā, biļetes joprojām ir iespējams iegādāties.

Svarīgākais