Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Latvija izvirzīta starptautiskai balvai

© Reuters / Scanpix

Starptautiskās Vestfālenes miera balvas kopsapulcē Minsterē, Vācijā, trešdien paziņots, ka Latvija līdz ar Lietuvu un Igauniju izvirzītas Starptautiskajai Vestfālenes miera balvai, informēja Latvijas vēstniecības Vācijā pārstāvis Kaspars Adijāns.

Svinīgo kopsapulci apmeklēja arī Latvijas vēstniecības Vācijā vadītājas vietnieks Jānis Bērziņš.

Starptautiskās Vestfālenes miera balvas patrons ir Vācijas prezidents Franks Valters Šteinmeiers. Iepriekš tā piešķirta tādām izcilām personībām kā Kofi Annanam, Vāclavam Havelam, Helmutam Kolam un citiem.

Baltijas valstis balvai izraudzītas par to nozīmīgo ieguldījumu reģiona mierīgā un demokrātiskā attīstībā. Vienlaikus Baltijas valstīm un Vestfālenes miera līgumam šogad tiek atzīmētas arī apaļas jubilejas - valstu simtgades un 370.gadadiena kopš miera līguma parakstīšanas.

Balvas piešķiršanas žūrijā ir Šteinmeiers, Eiropas Komisijas prezidents Žans Klods Junkers, Vācijas Federālās bankas prezidents Jenss Veidmans un citi.

Balva tiek pasniegta reizi divos gados Minsteres vēsturiskajā rātsnamā un kopumā ir dotēta ar 100 000 eiro. Balvas pasniegšanas ceremonija paredzēta 2018.gada jūlijā un to tradicionāli tiešraidē pārraida Vācijas valsts televīzija.