Afganistānas prezidents: Latvija varētu kļūt par izdevīgu tranzīta valsti no Afganistānas uz Eiropu

Latvija nākotnē varētu kļūt par izdevīgu tranzīta valsti no Afganistānas uz Eiropu, šodien atzina Afganistānas prezidents Hamids Karzajs tikšanās laikā ar Ministru prezidentu Valdi Dombrovski (JL).

Latvijas valdības vadītājs un Afganistānas prezidents pārrunāja tranzīta un nemilitāro kravu nodrošināšanu NATO spēkiem Afganistānā, izmantojot Latvijas ostu un dzelzceļu, kas ir svarīgs faktors Afganistānas valsts drošības, stabilitātes un ilgtermiņa attīstības nodrošināšanā. Šis maršruts patlaban dod iespēju dažādot nemilitāro kravu tranzīta ceļus uz Afganistānu.

Taču nākotnē, kā uzsvēra Karzajs, tas varētu kļūt par izdevīgu tirdzniecības ceļu no Afganistānas uz Latviju un Eiropu.

Sarunas laikā Dombrovskis un Karzajs pārrunāja arī starptautiskās operācijas norisi Afganistānā un Latvijas ieguldījumu tajā gan drošības, gan valsts rekonstrukcijas ziņā. Afganistānas prezidents ļoti augsti novērtēja Latvijas līdz šim sniegto ieguldījumu.

Karzajs interesējās par pārmaiņām, kas ir notikušas Latvijā kopš neatkarības atgūšanas gan ekonomikā, gan armijā, gan sabiedrībā kopumā, tostarp valsts uzbūvē.

Sarunu laikā tika pārrunātas attiecības ar Afganistānas kaimiņvalstīm un arī plašākā starptautiskā kontekstā, tai skaitā Ķīnu, ASV un Krieviju.

Karzajs informēja Dombrovski par 29.maijā paredzēto "Lielo Jirgu", kuras laikā sabiedrības pārstāvji spriedīs kā veicināt miera nostiprināšanos procesu Afganistānā. Vienlaikus Karzajs izteica nožēlu, ka saistībā ar šo būtisko Afganistānas dzīves pasākumu nevarēs piedalīties NATO parlamentārajā asamblejā Rīgā, kas notiks no 28.maija līdz 1.jūnijam, taču Afganistānu šajā pasākumā pārstāvēs valsts aizsardzības ministrs. Afganistānas prezidents Karzajs izteica cerību, ka varēs rast iespēju kādu citu reizi apmeklēt Rīgu.

LETA jau ziņoja, ka vakar Dombrovskis ieradās trīs dienu vizītē Afganistānā. Šī ir pirmā reize neatkarīgas Latvijas vēsturē, kad valdības vadītājs apmeklē Latvijas bruņoto spēku starptautisko operāciju ārvalstīs.

Pašreiz Latvijas kontingentā Afganistānā dien 177 karavīri.

Svarīgākais