Mājas čigāniem varēs celt par struktūrfondu naudu

Eiropas Parlaments piekritis Eiropas Komisijas (EK) priekšlikumam, kurš ļaus izmantot Eiropas reģionālo finansējumu, lai uzlabotu marginalizētu kopienu, tostarp čigānu, dzīvošanas apstākļus.

"Čigānu kopiena ir lielākā mazākumtautību grupa Eiropā un nereti tiek pakļauta marginalizācijai, trūkumam un sociālajai atstumtībai. Priecājos par šodien pieņemto lēmumu, jo tas dos iespēju reģionālajai politikai palīdzēt pārraut "apburto loku", no kura šīs kopienas, šķiet, nespēj izrauties," sacīja Eiropas Savienības reģionālās politikas komisārs Johanness Hāns.

Agrāk tiesību aktos par struktūrfondiem bija daudz ierobežojumu, kuri attiecās uz valstu pasākumiem mājokļu jomā. Plānotās izmaiņas ļaus plašāk izmantot Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) līdzekļus, lai apmaksātu valstu pasākumus mājokļu jomā marginalizētu kopienu dzīvošanas apstākļu uzlabošanai visās dalībvalstīs.

ERAF finansējumu gan nevarēs izmantot privātīpašumam, bet tikai valsts iestāžu īstenotiem projektiem.

Tiek lēsts, ka Eiropā ir ap 10 līdz 12 miljoniem čigānu un nereti viņi dzīvo lielā nabadzībā un izolācijā. Savukārt pētījumi liecina, ka Centrālās un Austrumeiropas valstīs vairāk nekā 50% čigānu tautības iedzīvotāju dzīvo daļēji vai pilnīgi izolētā vidē un šī izolācijas tendence pēdējos 15 gados ir palielinājusies.

Latvijā

Valsts vides dienests (VVD) sadarbībā ar Bauskas novada pašvaldības policiju pārkāpumu izdarīšanas laikā pieķēris personas, kas Bārbeles pagastā nelegāli noglabājuši atkritumus, kopumā piesārņojot aptuveni 0,3 hektāru teritoriju, aģentūru LETA informēja VVD sabiedrisko attiecību vadītāja Aija Jalinska.

Svarīgākais