Uzņēmēji kategoriski iebilst pret jaunu nodokļu ieviešanu

Uzņēmēji kategoriski iebilst pret jaunu nodokļu ieviešanu un no valdības sagaida ātras un skaidras atbildes, šovakar ārkārtas valdības sēdē emocionālā runā uzsvēra Latvijas Darba devēju konfederācijas prezidents Vitālijs Gavrilovs.

Pēc viņa teiktā, nodokļu politikas jomā patlaban var runāt tikai par dzīvojamo platību aplikšanu ar nodokli 0,2% apmērā no kadastrālās vērtības. Iesējams, tikai pēc gada vai diviem varētu runāt par kapitāla pieauguma aplikšanu ar nodokli.

"Savukārt par citām izmaiņām nevar būt ne runa, jo valdībai ir jānodrošina iekšējā patēriņa pieaugums, jāveicina eksports," uzskata Gavrilovs.

Pēc viņa teiktā, valdībā tā arī līdz šim nekad nav bijusi diskusija par to, kā nopelnīt, un visas valdības tikai domājušas, kā pārdalīt vai samazināt. Šādam viedoklim piekrita arī Latvijas Pašvaldību savienības pārstāvji.

Darba devēji arī kategoriski uzsverot, ka šajā situācijā nevar būt runa par valdības nestabilitāti.

Jau ziņots, ka krīzes apstākļos, kad strauji palielinās bezdarbs, īpaši nozīmīgs ir atbalsts pašnodarbinātības un uzņēmējdarbības uzsākšanai, teikts Ekonomikas ministrijas (EM) sagatavotajā informatīvajā ziņojumā par veiktajiem pasākumiem uzņēmējdarbības veicināšanai.

Šodien valdības ārkārtas sēdē Kampars valdību un Valsts prezidentu Valdi Zatleru iepazīstināja ar jau veiktajiem pasākumiem uzņēmējdarbības veicināšanai, kā arī ieskicēja turpmāko rīcību ekonomikas atveseļošanās nodrošināšanai. Ministrijas sagatavotajā informatīvajā ziņojumā ir raksturoti galvenie pasākumi un pēc to īstenošanas sagaidāmie rezultāti.

Ziņojumā uzsvērts, ka pēc iespējas ātrāk ir jāievieš mikrouzņēmumu atbalsta programma, radot nepieciešamos priekšnosacījumus, lai bez darba palikušos cilvēkus mudinātu uzsākt komercdarbību, tādējādi mazinot sociālo spriedzi un spiedienu uz sociālo budžetu.

Mikrouzņēmumu koncepta ieviešanas mērķis ir radīt nepieciešamos priekšnoteikumus, lai bez darba palikušos cilvēkus mudinātu uzsākt komercdarbību, tādējādi ļaujot viņiem parūpēties pašiem par sevi.

Mikrouzņēmumiem ir jānodrošina draudzīga nodokļu politika, vienkāršota nodokļu administrēšana, kā arī atvieglotas nodokļu un grāmatvedības uzskaites prasības, tāpat jāsamazina mikrouzņēmuma dibināšanas izmaksas, kas saistītas ar pamatkapitāla samazināšanu un ar uzņēmuma reģistrāciju Uzņēmumu reģistrā saistītās izmaksas, norāda EM.

Mazajiem un mikrouzņēmumiem plāno nodrošināt draudzīgu nodokļu politiku, vienkāršotu nodokļu administrēšanu, kā arī atvieglotas nodokļu un grāmatvedības uzskaites prasības.

Ministrija valdībā bija iesniegusi informatīvo ziņojumu uz 24 lapaspusēm, kas sastāv no trīs nodaļām. Pirmajā nodaļā ir dots kopējs ieskats ekonomikas stabilizācijas un tostarp uzņēmējdarbības veicināšanas pasākumos. Otrajā nodaļā ir raksturoti tiešie finansiālie atbalsta instrumenti ekonomiskās lejupslīdes mazināšanai un izaugsmes veicināšanai. Trešajā nodaļā ir aplūkoti uzņēmējdarbības vides uzlabošanas pasākumi, kas paredz samazināt administratīvo slogu, pilnveidot nodokļu politiku un veikt atbalsta pasākumus mikrouzņēmumu attīstībai.

Ziņojumā norādīts, ka situācija valstī būtu daudz labāka, ja iepriekšējos gados būtu pieņemti atbildīgi lēmumi, kas ierobežotu nesamērīgu patēriņa kreditēšanu un nekustamā īpašuma burbuļa veidošanos, veiktas nepieciešamās reformas valsts pārvaldes, izglītības un veselības sistēmas efektivitātes paaugstināšanai.

Tāpat tiek uzsvērts, ka Latvijas pašreizējā ekonomikas struktūra nav ilgtspējīga, jo tā ir ar zemu rūpniecības īpatsvaru un neefektīvu valsts pārvaldi, izglītības un veselības sistēmu, tāpēc krīzes pārvarēšana un ekonomiskās izaugsmes atjaunošanās nav iespējama bez kardinālām reformām tautsaimniecībā un valsts pārvaldē.

Svarīgākais