Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Latvijā

PVD: Nekas neliecina, ka Latvijas veikalos ir sliktāki produkti nekā Rietumeiropā

© F64

Pašlaik ir pāragri apgalvot, ka Eiropas Savienības (ES) piedāvāto produktu kvalitāte būtiski atšķirtos, piektdien diskusijā par Eiropas preču duālo kvalitāti norādīja Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) Pārtikas uzraudzības departamenta direktors Ernests Zavadskis.

Viņš norādīja, ka līdz šim PVD veiktās pārtikas produktu sastāva analīzes, kas īstenotas pēc saņemtajiem patērētāju iesniegumiem, neliecina, ka Latvijā tiktu piedāvāta sliktākas kvalitātes pārtika un citi produkti nekā Rietumeiropas valstīs. Zavadskis uzsvēra, ka analīzēs konstatētas nebūtiskas atšķirības produkcijas marķējumā un sastāvā. "Tāpēc nevarētu apgalvot, ka patērētāji ir diskriminēti," teica PVD Pārtikas uzraudzības departamenta direktors.

Viņš norādīja, ka vienotas kvalitātes nodrošināšana ES valstīs piedāvātajiem produktiem ir Eiropas Komisijas (EK) politikas jautājums, jo ir svarīgi izstrādāt vienotus ES valstīs piedāvāto preču kvalitātes kritērijus un vadlīnijas produktu testēšanai, kā arī noteikt, kā rīkoties, ja konstatētas neatbilstības ES preču kvalitātes kritērijiem.

Zavadskis uzsvēra, ka mūsdienās produktu ražošana atšķiras no Padomju Savienības laika, kad valsts noteica vienotu produkcijas receptūru, pēc kuras produkti tika ražoti. Patlaban starp ražotājiem nepastāv vienots standarts, līdz ar to nav skaidrs, pēc kā tiek vērtēta produktu kvalitāte, sastāvs u.c.

Pēc PVD Pārtikas uzraudzības departamenta direktora teiktā, patlaban ES līmenī piešķirts finansējums un tiek īstenots darbs pie produktu kvalitātes vadlīniju izstrādes un to laboratoriskās kontroles, kā rezultātā varētu rasties lielāka skaidrība starp zīmolu piedāvāto preču kvalitātes atšķirībām un to, cik tās ir būtiskas. "Reālie dati būs pieejami, kad būs īstenota EK programma, kad visas dalībvalstis vērtēs pēc vienotas shēmas (..) piešķirtā finansējuma robežās," sacīja Zavadskis.

Līdzīgu viedokli pauda Zemkopības ministrijas Veterinārā un pārtikas departamenta direktora vietniece Dace Ugare, norādot, ka ir svarīgi sagaidīt EK vienoto metodoloģiju, lai varētu runāt par kvalitātes atšķirībām viena zīmola produktos dažādās Eiropas valstīs. "Jāsagaida (..), kad valstis to darīs vienādi, nevis jāpieļauj situācija, ka katra valsts atsevišķi pēc saviem kritērijiem analizēs produktu kvalitāti," skaidroja Ugare.

Savukārt Eiropas Parlamenta (EP) deputāte Inese Vaidere uzsvēra, ka atšķirības starp ES valstīs piedāvātajiem produktiem pastāv, uzsverot, ka tādas Eiropas valstīs piedāvātajās precēs nedrīkst būt. Līdz ar to ir svarīgi izstrādāt ES vienotas produktu kvalitātes vadlīnijas.

Kaut arī Zavadskis iepriekš teica, ka PVD secinājis, ka atšķirības ir nebūtiskas, Vaidere uzsvēra, ka vadlīnijas palīdzēs saprast, kas ir būtiskas vai nebūtiskas atšķirības ES valstīs piedāvāto produktu kvalitātē.

EP deputāte akcentēja, ka viena zīmola produktu tirgošana ar atšķirīgu sastāvu dažādās valstīs jau vien ir uzskatāms par pārkāpumu, līdz ar to ir svarīgi noteikt arī sankcijas gadījumos, kad tiek identificēti šādi gadījumi.