Lembergs nemierā, ka ceļu kāpās būvē ārvalstu armija, nevis Latvijas būvnieki

Ventspils mērs Aivars Lembergs ("Latvijai un Ventspilij") šodien preses konferencē pauda neizpratni, kāpēc militārās operācijas "Baltops" vajadzībām paredzēto ceļu kāpās pie jūras Ventspils tuvumā būvē ārvalstu armija, nevis vietējie Latvijas būvnieki.

"Kāpēc laikā, kad Latvijā katrs piektais darbspējas vecumā esošais Latvijas iedzīvotājs ir bez darba, kāpās ceļu būvē ārvalstu armijas karavīri, izmantojot ārvalstu armijas tehniku? Kas šajos darbos ir tāds, ko nevar veikt Latvijas būvnieki? Vai tad visi Latvijas celtnieki tiek uzskatīti par teroristiem, kuri būvējot zem šīs ceļa plātnes ieguldīs bumbas, lai tās uzspridzinātu NATO manevru laikā?" vaicā Lembergs.

Ventspils mērs atklāja, ka plāno rakstīt vēstuli aizsardzības ministram Imantam Lieģim (PS) un premjeram Valdim Dombrovskim (JL) ar lūgumu izskaidrot šo situāciju.

"Es šo jautājumu pacelšu un varbūt pierunāšu ZZS, ka vajag izteikt Lieģim neuzticības balsojumu Saeimā par šādu Latvijas nacionālo interešu nodevību. Redzēs - atbalstīs ZZS vai nē, bet mana pozīcija ir tāda. Manā valdībā Lieģis pēc šāda fakta nevarētu strādāt nevienu sekundi. Viņš tiktu atbrīvots no amata, noņemot visus uzplečus, pensiju un atlaišanas pabalstu - par biedinājumu visiem valdības locekļiem, ka viņu primārais uzdevums ir rūpēties par Latvijas tautas interesēm, un Latvijas tautas galvenā interese šobrīd ir darbs," sacīja Lembergs.

Pēc Ventspils mēra domām, šī "ir absolūti nenormāla situācija un tikai norāda uz Dombrovska valdības un it īpaši aizsardzības ministra Lieģa iztapību ārvalstu "trekno runču" priekšā".

Jau ziņots, ka Aizsardzības ministrijas (AM) rīkoto mācību "Baltops 2010" vajadzībām transformē 0,0407 hektārus (ha) meža zemes Ventspils novadā.

Transformējamā meža zeme atrodas Baltijas jūras krasta kāpu aizsargjoslā nekustamajā īpašumā "Valsts mežs Vārve", Vārves pagastā, Ventspils novadā. Īpašumtiesības zemesgrāmatā ir nostiprinātas Zemkopības ministrijai.

Ventspils novada dome 2010.gada 28.janvāra vēstulē "Par nobrauktuves ierīkošanu Vārves pagasta teritorijā" apliecinājusi, ka atbalsta nobrauktuves ierīkošanu Vārves pagasta teritorijā krasta kāpu aizsargjoslā pie zemessardzes poligona "Medņi 3" AM rīkotajām mācībām "Baltops 2010". Pašvaldība norāda, ka nobrauktuves ierīkošana atvieglos pašvaldības un pludmales apsaimniekotāju nokļūšanu pludmalē un kalpos par piekļuves vietu pie jūras krasta valsts glābšanas dienestam.

Mācības "Baltops 2010" notiks no 6.jūnija līdz 22.jūnijam. Militārās mācības "Baltops 2010" ir uzņemošās valsts atbalsta mācības, kas iekļauj Jūras spēku operācijas. "Baltops 2010" ir nepieciešamas, lai pilnveidotu Ziemeļatlantijas līguma organizācijas un programmas "Partnerattiecības mieram" valstu savstarpējo sadarbību un uzlabotu Baltijas jūras kuģošanas drošību. Izdevumi dalībai militārajās mācībās "Baltops 2010" ir 93 816 lati, un tie tiks segti no Aizsardzības ministrijas (AM) 2010.gada budžeta programmas "Nacionālie bruņotie spēki" piešķirtajiem finanšu līdzekļiem, līdz ar to papildu finansējums nav nepieciešams.

Latvijā

Ukraiņu bērniem jāintegrējas Latvijas sabiedrībā, taču valsts vēl nav pilnībā izplānojusi, kas, kā un par kādu naudu šiem bērniem iemācīs latviešu valodu. Skolas jau tagad ceļ trauksmi. Tikmēr Saeima pirmajā lasījumā atbalstījusi izmaiņas Ukrainas civiliedzīvotāju atbalsta likumā, kas paredz, ka no nākamā gada 1. septembra ukraiņu bērniem Latvijā būs pienākums mācīties klātienē.

Svarīgākais