Ārvalstu investori grib vairāk ieguldīt Latvijā

© Scanpix

Vairums ārvalstu investoru, kuri ir ieguldījuši Latvijā, nākamajos gados plāno palielināt investīcijas, liecina 2017.gada Ārvalstu investīciju vides indekss.

Tostarp indeksa pētījumā 57% investoru ir pauduši, ka plāno palielināt ieguldījumu apmēru, 19% ir norādījuši, ka lēmumi nav pieņemti un viņu nākotnes ieguldījumi būs atkarīgi no apstākļiem, savukārt 24% investoru ir paziņojuši, ka investīcijas nākotnē neplāno palielināt.

2016.gada indeksa pētījumā gatavību palielināt investīcijas pauda 50% pētījuma dalībnieku.

"Līdz ar to mēs varam teikt, ka vēlme ieguldīt Latvijā ir palielinājusies. Vēl patīkamāk ir tas, ko ir atbildējuši konkrēti uzņēmumi. Pētījumā to nosaukumi netiek atšifrēti, bet viens nekustamo īpašumu uzņēmums min, ka desmit gadu laikā plāno ieguldīt 100 miljonus eiro, viens tirdzniecības uzņēmums min, ka triju gadu laikā ieguldīs 75 miljonus eiro, vēl kāda nekustamo īpašumu kompānija runā par 120 miljonu ieguldījumu nākamo gadu laikā, kāds ražojošais uzņēmums min par jaunu ražošanas līniju vairāk nekā viena miljona eiro vērtībā. Turklāt, kā jūs redzat, uzņēmumi ir dažādi. Tas tiešām priecē, jo sliktā investīciju vidē neviens netaisītos ieguldīt 100 miljonus eiro," intervijā aģentūrai LETA uzsvēra indeksa veidotājs Rīgas ekonomikas augstskolas asociētais profesors Arnis Sauka.

"Savukārt, kas attiecas uz tiem uzņēmumiem, kuri pasaka, ka Latvijā neinvestēs, tad ir tādi, kuri pasaka, ka viņu biznesa sektorā Latvija ir zaudējusi konkurētspējā Lietuvai. Viņi ir atraduši labāku vietu konkrēti sava uzņēmuma specifikai. Kāds ražošanas uzņēmums savukārt min, ka Latvijā ir pārāk liela neskaidrība nodokļu sistēmā un pārāk mazs fokuss uz ēnu ekonomikas apkarošanu," piebilda Sauka.

Ārvalstu investoru noskaņojuma indekss tapis sadarbībā ar Ārvalstu investoru padomi Latvijā un 2017.gadā tajā piedalījās 42 uzņēmumi, kuri veikuši ieguldījumus Latvijā.