SM: Analogās TV apraides saglabāšana neļaus ieviest platjoslas internetu

Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēdē Satiksmes ministrijas Sakaru departamenta direktors Edmunds Beļskis,šodien 19. maijā, paziņoja, ka deputātu vēlme saglabāt analogo televīzijas apraidi arī pēc 2011.gada neļaus Latvijā izmantot tā saukto "ciparu dividendi" un ieviest platjoslas ātrgaitas internetu, kam no Eiropas Savienības (ES) struktūrfondiem atvēlēti 19 miljoni eiro (13,3 miljoni latu). Vēlāk, ieviešot platjoslas ātrgaitas internetu par Latvijas budžeta līdzekļiem, var nākties maksāt 4-6 reizes vairāk, brīdināja SM pārstāvis.

Gatavojot galīgajam lasījumam Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likumprojektu, "Latvijas Valsts radio un televīzijas centra" (LVRTC) valdes priekšsēdētājs Jānis Bokta kategoriski iebilda pret deputātu ieceri ierakstīt likumā, ka LVRTC uzdevums ir nodrošināt to elektronisko plašsaziņas līdzekļu programmu izplatīšanu analogajā formātā, kuriem nav savu tehnisko izplatīšanas līdzekļu. Bokta norādīja, ka LVRTC infrastruktūra tiek izmantota tikai radio programmu izplatīšanai analogajā tīklā.

Likumprojekta pārejas noteikumos deputāti plānoja ierakstīt, ka līdz 2011.gada 1.decembrim nacionālie, reģionālie un vietējie elektroniskie plašsaziņas līdzekļi var turpināt televīzijas programmu zemes apraidi analogajā formātā.

Pārejas noteikumos deputāti arī vēlējās ierakstīt, ka pēc 2011.gada 1.decembra, bet ne ilgāk kā līdz 2013.gada 31.decembrim vietējie un reģionālie elektroniskie plašsaziņas līdzekļi var turpināt televīzijas programmu zemes apraidi analogajā formātā, ja tas tehniski attiecīgajā frekvencē ir iespējams un netraucē televīzijas programmu apraidei ciparformātā, iepriekš to saskaņojot ar Elektronisko sakaru direkciju.

Šodien deputāti vispirms nobalsoja par to, ka "vietējie un reģionālie elektroniskie plašsaziņas līdzekļi var turpināt tikai savu televīzijas programmu zemes apraidi analogajā formātā ar savām iekārtām, ja tas tehniski attiecīgajā frekvencē ir iespējams un netraucē televīzijas programmu apraidei ciparformātā".

Pēc šī balsojuma Reģionālo televīziju asociācijas valdes priekšsēdētājs Jānis Galviņš paziņoja, ka "šis likumprojekts neatrisinās reģionālo televīziju problēmas", jo "mēs ar saviem raidītājiem nevarēsim turpināt raidīt".

Likums aizliegs vietējām un reģionālajām televīzijām nodarboties ar citu kanālu retranslāciju.

Nacionālā radio un televīzijas padome ir sagatavojusi deputātiem tabulu, no kuras kļūst skaidrs, ka Aizputes, Dagdas un Gulbenes televīzijas savu programmu raida apmēram 15 minūtes dienā, pārējā laikā retranslē "TV3" vai "TV6" kanālus.

Smiltenes, Līvānu, Talsu, Ventspils TV, kā arī "TV Spektrs" savu programmu raida vienu stundu dienā.

Deputāte Ina Druviete (PS) atzina, ka ir atkal jāatgriežas pie diskusijas par analogās televīzijas apraides saglabāšanas, kas LVRTC maksātu sešus miljonus latu, kā arī iespēju zaudēt ES fondu 19 miljonus eiro platjoslas interneta attīstībai, un jāsamēro šie potenciālie zaudējumi ar reģionālo un vietējo televīziju nevēlēšanos bieži vien principa pēc izmantot "Lattelecom" piedāvātās digitālās apraides iespējas.

Komisijas priekšsēdētāja Ingrīda Circene (JL) lūdza SM pārstāvjiem līdz pirmdienai, 24.maijam, sagatavot deputātiem informāciju par platjoslas interneta ieviešanas iecerēm.

Svarīgākais