Krievijas sinoptiķi: Baltijā gaidāms silts un slapjš janvāris

© Vladislavs Proškins, F64 Photo Agency

2018.gada pirmais mēnesis Baltijas valstīs būs krietni siltāks un nokrišņiem bagātāks nekā parasti, prognozē Krievijas Hidrometeoroloģijas centrs.

Ceturtdien publicētajā prognozē norādīts, ka janvāra vidējā gaisa temperatūra Baltijas valstīs gaidāma vismaz pusotru grādu augstāka par normu, nokrišņu daudzums - vismaz 120% no daudzu gadu vidējā rādītāja.

Saskaņā ar ASV Nacionālās okeānu un atmosfēras pārvaldes skaitliskā modeļa "Climate Forecast System" aprēķiniem janvāris Latvijā gaidāms pat trīs līdz četrus grādus siltāks nekā ierasts, bieži līs un reizēm snigs.

Kā ziņots, arī Eiropas Savienības programmā "Copernicus" publicētās sezonālās prognozes vienprātīgi paredz siltu ziemas turpinājumu Baltijas valstīs.

Tomēr jāņem vērā, ka arī siltās ziemās Latvijā parasti ir vismaz kāds aukstuma vilnis, kad gaisa temperatūra noslīd zem -20 grādiem. Šā gada un pagājušā gada janvārī sals Latvijā sasniedza pat -31 grādu, lai gan ziema kopumā bija silta.

Latvijā

Šī gada astoņos mēnešos ugunsdzēsēji glābēji devās uz 712 ceļu satiksmes negadījumu seku likvidēšanas darbiem, kuros izglāba 69 cilvēkus un atbrīvoja 35 bojāgājušos, kā arī saņemti 367 izsaukumi, kuros dega transportlīdzekļi. Aizvadītajā gadā 1020 ceļu satiksmes negadījumu likvidēšanas darbos izglābti 149 cilvēki un atbrīvots 51 bojāgājušais, bet transportlīdzekļi dega 567 reizes.