Latvijas lielākie draudi: zemā dzimstība, sliktā ekonomika, korupcija un bēgļi

© f64

Kā atklāj jaunākais "Baltic International Latvijas barometrs", prognozējot, kādi galvenie faktori 2018. gadā varētu visreālāk apdraudēt valsti, gandrīz puse iedzīvotāju norādīja uz demogrāfiskajām problēmām (46%), savukārt terorismu atzīmēja tikai 11% aptaujāto. Vienlaikus Latgales iedzīvotāji biežāk nekā citu reģionu iedzīvotāji norādījuši, ka par lielāko apdraudējumu uzskata ekonomikas lejupslīdi (37%).

Zemgalieši (32%) saskata lielu apdraudējumu sliktā un neprasmīgā valsts pārvaldē, rīdzinieki (30%) uzskata, ka lielu apdraudējumu varētu radīt bēgļi, bet aptaujātie Kurzemē (23%) un Vidzemē (19%) kā potenciālo apdraudējumu 2018. gadā uzskata korupcijas uzplaukumu.

Iedzīvotāji tika aicināti atskatīties uz aizejošajā gadā notikušo, atzīmējot spilgtākos notikumus, kas raksturo 2017. gadu. Starp spilgtākajiem 2017.gada notikumiem aptaujātie visbiežāk atzīmēja sasniegumus sportā (60%) un plūdus Latgalē (43%).

Tiesa, ja salīdzina datus pēc reģionālā dalījuma, vērojams, ka aptaujātajiem viedoklis dalās. Rīdzinieki par visspilgtāko notikumu 2017. gadā atzina ielu un ceļu remontus (32%), savukārt Pierīgas un Kurzemes reģionā dzīvojošie biežāk minēja ģimenes ārstu streiku (30% un 29%). Visu reģionu iedzīvotāji vienlīdz bieži par spilgtu notikumu atzina arī oligarhu (t.s. „Rīdzenes") sarunu publicēšanu un tās sekas (9%).

Pētījuma rezultāti liecina, la visoptimistiskāk noskaņoti par nākamo 2018. gadu ir zemnieki - 74% uzskata, ka nākamais gads būs veiksmīgāks nekā aizejošais. Veiksmīgu nākamo gadu prognozē arī studenti un skolnieki (48%), mājsaimnieces (46%) un ierēdņi (44%). Vispesimistiskākie par nākamo gadu ir bezdarbnieki (12%), viņi uzskata, ka nākamais gads būs sliktāks nekā 2017. gads. Salīdzinot datus pēc reģionālā iedalījuma, visoptimistiskākie par nākamo gadu ir Zemgalē (42%) un Pierīgā (41%) dzīvojošie, savukārt mazākais optimisms valda Kurzemē - 32%.

Latvijā

“Man jau trīs dienas ir slikta dūša. Vemšana, galvassāpes, bezmiegs. Katru dienu, atverot e-pastu, pirmā doma – vai būs atkal jauns paziņojums no CSDD par 350 eiro sodu vai nebūs? Kopā sods jau sakrājies pāri tūkstotim, tuvojas diviem,” asaras valdīdama, man sūdzas kāda satraukta paziņa. Viņa ir izmisumā.

Svarīgākais