Aizsardzības ministrijā pelna līdz 1000 latiem

Pagaidām atklātībai netiek nodots pilnībā publiskots amatpersonu atalgojums, minot uzvārdus, jo vēl spēkā nav stājušies grozījumi Valsts pārvaldes iekārtas likumā. Pašlaik iespējams uzzināt algu apmēru un attiecīgajā atalgojuma grupā nodarbināto skaitu.

Aizsardzības ministrijas informācija (AM) liecina, ka lauvas tiesa tajā strādājošo saņem 500 līdz 1000 latu algu, bet septiņiem darbiniekiem tā ir zemāka par 300 latiem mēnesī.

"Pagājušajā gadā algu samazinājumu regulēja Ministru kabineta noteikumi un tādējādi algas tika samazinātas divas reizes. Kopumā atalgojums Aizsardzības ministrijas darbiniekiem pagājušajā gadā samazināts vidēji par 40 procentiem. Turklāt šogad pirmajā ceturksnī, balstoties uz Ministru kabinetiem noteikumiem, atalgojums ikvienam darbiniekam samazināts vēl par pieciem procentiem," informē ministrijas preses nodaļas vadītāja Dace Ankipāne.

Attiecinot uz konkrētām amatpersonām, tas nozīmē, ka, piemēram, valsts sekretāra alga sarukusi gandrīz par 50 procentiem, bet darbiniekiem ar zemāku atalgojumu – vidēji par 20 procentiem. AM valsts sekretārs Jānis Sārts atzīst, ka pēc šāda algu cirtiena cilvēki iet prom no darba un regulāri tiek sludināts konkurss uz vakantajām vietām. Arī vakar ministrijas mājaslapā pieejamā informācija liecināja, ka konkurss izsludināts uz piecām vakancēm. "Savā ziņā tas ir neizbēgami," fatāli konstatē J. Sārts.

Viņu uztrauc Satversmes tiesas spriedums, ka izdienas pensionāriem turpmāk nedrīkst samazināt pensijas apmēru. "Es bažījos, ka tas liks virsniekiem aiziet. Domāju, ka plaša virsnieku grupa tādu iespēju apsver," prognozē J. Sārts. Viņš saka – jau tagad jūtams virsnieku trūkums, kaut arī štatu sarakstos viņu skaits ievērojami samazināts. Turklāt krīzes apstākļos nav bijis finansiālu iespēju rekrutēt studentus Nacionālajā aizsardzības akadēmijā (NAA). Naudas trūkuma dēļ ministrija nespēj apmācīt tik daudz virsnieku, cik būtu vajadzīgs, kā arī nevar atvērt specifisku mācību kursu. Tagad citu augstskolu absolventi tiks aicināti studēt NAA, lai saņemtu virsnieka pakāpi. Tādējādi AM cer iegūt 45 virsniekus.

***

UZZIŅAI

Darba samaksa Aizsardzības ministrijā sadalījumā pa amatu grupām

Algas pirms nodokļu nomaksas par pilnu slodzi, Ls; Attiecīgajā grupā iekļautie nodarbinātie; Nodarbināto skaits

1500–1800 Valsts sekretārs, viņa vietnieks 4

1000–1500 izpildsekretārs, 41

departamenta direktors, viņa vietnieks

nodaļas vadītājs, ministra padomnieks,

projektu vadītājs

500–1000 nodaļas vadītājs, 179

viņa vietnieks, vecākais eksperts,

vecākais inspektors, līgumdarbinieks

300–500 vecākais referents, 7

līgumdarbinieks

Zem 300 līgumdarbinieks 7

Kopā 238

Informācija aktuāla uz 2010. gada 29. aprīli

Latvijā

Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas Mediju politikas apakškomisijas sēdē otrdien, 1.oktobrī, deputāti spriedīs par sociālo tīklu vietņu ietekmi uz valsts ekonomiku, liecina apakškomisijas darba kārtība.

Svarīgākais