Sudraba: Būtībā institūciju domāšana jau nav mainījusies

Situācija ar institūciju gada pārskatiem ir uzlabojusies, šodien Latvijas Televīzijas raidījumā "100.pants" atzina Valsts kontroliere Inguna Sudraba.

Ir institūcijas, kurām nav izteiktas piezīmes ar nepieciešamajiem uzlabojumiem, piemēram, Satversmes tiesa, Augstākā tiesa un prokuratūra, sacīja Sudraba, atzīmējot, ka šo gadu darba rezultātā, pastāvīgi norādot, kā institūciju darbs uzlabojams, kopējā situācija ir uzlabojusies.

"Tas ir nozīmīgs progress," vērtēja valsts kontroliere.

Vērtējot to, cik efektīva, ekonomiski lietderīga bijusi iestāžu rīcība, Sudrabai nav pamata apgalvot, ka iestādes būtu par ko slavēt.

Viņa norādīja, ka pērn iestāžu finanšu līdzekļi bijuši mazāki, un mazākas bijušas arī iespējas dažāda veida darbībām, nekā iepriekš, tomēr tai pat laikā ir daudz gadījumi, kuros VK atkārto iepriekš teiktos aizrādījumus.

"Būtībā tā domāšana jau nav mainījusies," sacīja Sudraba.

Pēc Sudrabas teiktā, ir bijušas daudzas institūcijas, kas pārskaitījušas avansa maksājumus, piemēram, Zemkopības ministrija avansa maksājumos samaksājusi vairāk nekā 1 miljonu latu nodokļu, lai gan likums pirms algu aprēķināšana šādus avansa maksājumus liedz veikt.

Sudraba uzskata, ka institūcijām nauda tiek dota konkrētas problēmas risināšanai, bet daļa tiek kā avanss nepamatoti tiek pārskaitīta nākamajam gadam.

Tāpat arī Iekšlietu ministrijas (IeM) pārskatam, pēc Sudrabas teiktā, nevar pilnībā uzticēties, jo, cita starpā, Latvijas Policijas akadēmijas likvidācijas procesā nav skaidrs līdzekļu izlietojums. Piemēram, ir veiktas izmaiņas grāmatvedībā, kā arī pašu ieņēmumos, bez nepieciešamiem attaisnojuma dokumentiem un grāmatu nodošanas procesā "pazudušas" grāmatas par 20 000 latu

Sudrabas vērtējumā, tā ir nelikumīga darbība, ja tiek veikti maksājumi bez attaisnojuma dokumentiem.

Latvijā

Ik dienu pastnieki Kurzemē iznēsā vairāk nekā 245 tūkstošus sūtījumu un ik dienu saskaras ar aptuveni 15 tūkstošiem bojātu vai sūtījumu piegādēm neatbilstošu pastkastīšu. Vai arī tādu nav vispār. Tā ir pastnieku ikdiena arī citviet Latvijā, taču šobrīd, sākoties rudenīgajam un lietainajam laikam, sausa un droša sūtījumu nogāde kļūst vēl problemātiskāka, vēsta TV kanāla 360 raidījums “360 ZIŅneši”.

Svarīgākais